Η αγορά των vegan καταναλωτών διευρύνεται διαρκώς και αναμένεται να αποτελέσει κυρίαρχη κατηγορία τα επόμενα χρόνια, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα. Όλο και περισσότεροι κωδικοί είναι διαθέσιμοι πλέον και για τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα της μικρής λιανικής στην πατρίδα μας, με κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο των τροφίμων, αλλά και των απορρυπαντικών, της προσωπικής υγιεινής και άλλων, να λανσάρουν πλέον σχετικά προϊόντα.

Οι vegan καταναλωτές εκτιμάται άλλωστε ότι έχουν ξεπεράσει τις 400.000 στην Ελλάδα, με 1,5 εκατομμύριο ακόμη να λογίζονται ως «flexiterians», οι οποίοι έχουν αρχίσει να υιοθετούν τη vegan διατροφή, αλλά όχι σε απόλυτο βαθμό.

Τα νούμερα αναμένεται όμως να συνεχίσουν να μεγαλώνουν με γοργούς ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το χρηματοοικονομικό ίδρυμα της UBS σε πρόσφατη έκθεσή του εκτίμησε ότι ο τζίρος της αγοράς των plant-based προϊόντων θα εκτιναχθεί από 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 σε 85 δισεκατομμύρια δολάρια (ή 76 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2030.

Ως εκ τούτου, γίνεται αντιληπτό, ότι η ζήτηση για vegan και plant-based προϊόντα, θα συνεχίσει να είναι ανοδική, διαμορφώνοντας αντίστοιχα και τα ράφια στα μίνι μάρκετ και τα υπόλοιπα καταστήματα του οργανωμένου λιανεμπορίου και της μικρής λιανικής.