Πιθανή διατροφική κρίση λόγω κορονοϊού

Το τελευταίο διάστημα επιχειρήσεις και καταναλωτές βλέπουν τις τιμές των προϊόντων να «καλπάζουν», ενώ οι τελευταίες εξελίξεις στο «μέτωπο» της Ουκρανίας ενισχύουν τους φόβους για μεγαλύτερες αυξήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης τιμών των τροφίμων του ΟΗΕ έχει ήδη αυξηθεί κατά 24% σε ένα χρόνο. Όπως όλα δείχνουν όμως τα χειρότερα έρχονται, καθώς το επόμενο διάστημα πρόκειται στην αγορά να σημειωθούν μεγαλύτερες αυξήσεις.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Οι αναταράξεις που προκλήθηκαν από τον πόλεμο έχουν άμεσο αντίκτυπο στις χώρες που βασίζονται σε αυτές τις προμήθειες. Το φαινόμενο είναι πλέον παγκόσμιο, αφού, όπως σημειώνουν οι Financial Times, η Κίνα αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις λιπασμάτων, εργατικού δυναμικού και σπόρων, ενώ οι αγρότες βρίσκονται υπό πίεση σε όλη την Ευρώπη καθώς το κόστος των ζωοτροφών, των λιπασμάτων και των καυσίμων εκτινάσσεται στα ύψη. 

Παράλληλα, φόβος για τις αυξήσεις των τιμών, αλλά κυρίως για το ενδεχόμενο ελλείψεων λόγω της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας που επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, προκαλεί σε πολλές περιπτώσεις ανησυχία στους καταναλωτές και αγορές πανικού. Σε αρκετές χώρες, αν και δεν υπάρχουν πραγματικές ελλείψεις προϊόντων, οι πελάτες πολύ συχνά αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, οδηγώντας έτσι σε αυξήσεις των τιμών. Επιπλέον, πολλά σούπερ μάρκετ δυσκολεύονται πλέον να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση και λαμβάνουν μέτρα, όπως την επιβολή «πλαφόν» στις ποσότητες που μπορεί να προμηθευτεί κάθε πελάτης. Πιο συχνά, αυτό αφορά το μαγειρικό λάδι και το αλεύρι.