Oικογένεια Μουτεβελή Παραδοσιακά λουκάνικα από φρέσκα κι αγνά υλικά στα μίνι μάρκετ

Του Στέλιου Ασλανίδη

Oικογένεια ΜουτεβελήΜε επιμονή κι εμμονή στην ποιότητα, η εταιρεία Λουκάνικα Μουτεβελής έχει καταφέρει να εδραιώσει την παρουσία της και στα μίνι μάρκετ όλης της Ελλάδας, προσφέροντας ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα που ξεχωρίζουν στην αγορά. Με την τρίτη γενιά να έχει αναλάβει, μάλιστα, την οικογενειακή επιχείρηση, η εξέλιξη είναι δεδομένη, κι αυτό το διάστημα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και νέα προϊόντα, όπως αποκάλυψε στο περιοδικό «Mini Market & Μικρή Λιανική» η κα Κάτια Μουτεβελή.

Mini Market: Η εταιρεία σας διαθέτει ιστορία δεκαετιών στην ελληνική αγορά. Πείτε μας δυο λόγια για αυτή.
Κάτια Μουτεβελή: Η ιστορία μας αρχίζει το 1970. Τρεις γενιές μιας οικογένειας: παππούς, μπαμπάς κι εμείς – Πένη και Κάτια.
Όλα ξεκίνησαν το 1970, όταν ο παππούς της οικοτεχνίας, Κωνσταντίνος Μουτεβελής, ο φημισμένος για την εποχή, ξεκίνησε από την Καλαμάτα κι ήρθε στην Αθήνα να συνεχίσει τον αγώνα της επιβίωσης, κουβαλώντας όμως πάντα μαζί του τις μνήμες και τις παραδόσεις της καταγωγής του. Μαζί με την πολύτιμη βοήθεια της γιαγιάς, Παναγιώτας, την προσωπική του φροντίδα, την εμπειρία και το μεράκι του άρχισαν δειλά – δειλά να φτιάχνουν τα καπνιστά παραδοσιακά λουκάνικα Καλαμάτας με φλούδα πορτοκαλιού, κρασί και φυσικά καρυκεύματα.

Όλα τα προϊόντα μας διατίθενται σε συσκευασίες λιανικής κι είναι διαθέσιμα και για μίνι μάρκετ σε όλη την Ελλάδα, κυρίως μέσω απευθείας πωλήσεων.

Ο πατέρας μας, Δημήτρης, μαθητής ακόμα, βοηθούσε κι αυτός, μέχρι που ανέλαβε ενεργή δράση στη δεκαετία του ‘80. Με  αδιαπραγμάτευτη τη βασική του αρχή για τη διατήρηση σταθερά υψηλής ποιότητας αλλά και τη συνεχή ανησυχία του για νέες γεύσεις, διεύρυνε τη γκάμα της οικογενειακής επιχείρησης θεαματικά, με αυθεντικές – παραδοσιακές συνταγές και γεύσεις από όλη την Ελλάδα κι όχι μόνο. Η Πένη κι εγώ έχουμε εμπλακεί δυναμικά τα τελευταία χρόνια, βάζοντας την προσωπική μας πινελιά και την πιο φρέσκια ματιά μας. 

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις πάνω στον κλάδο των τροφίμων, υιοθετούμε και δουλεύουμε έναν καινοτομικό εταιρικό χαρακτήρα, ώστε μακροπρόθεσμα να συμβαδίζουμε με τις παγκόσμιες τάσεις της αγοράς. Επενδύουμε στην εξωστρέφεια της επιχείρησης, όσον αφορά την κατάταξή της στον κλάδο της, αλλά και στην επαφή με το καταναλωτικό κοινό, επικοινωνούμε τη φιλοσοφία της εταιρείας, αλλά και τη διαφορά της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων της, που είναι η σταθερή τους ποιότητα.

Oικογένεια ΜουτεβελήΜ.Μ.: Τι περιλαμβάνει σήμερα η προϊοντική γκάμα της εταιρείας; Υπάρχουν νέα προϊόντα διαθέσιμα για τα μίνι μάρκετ;
Κ.Μ.: Σήμερα διατηρούμε μια γκάμα από 19 διαφορετικές συνταγές από χωριάτικα λουκάνικα «Λουκάνικα με καταγωγή»! Διαθέτουμε γεύσεις για όλες τις απαιτήσεις. H αγάπη μας για τα προϊόντα του τόπου καταγωγής μας και την ανάδειξή τους μας οδήγησε να δημιουργήσουμε ένα ακόμα προϊόν για την γκάμα μας. Το Σύγκλινο, παστό όπως το λέμε στη Καλαμάτα, που παρασκευάζεται με τον παλιό, αγνό, παραδοσιακό τρόπο. Όλα τα προϊόντα μας διατίθενται σε συσκευασίες λιανικής κι είναι διαθέσιμα και για μίνι μάρκετ.

Μ.Μ.: Πού παράγονται τα προϊόντα σας, με ποιες πρώτες ύλες και πώς διασφαλίζεται η ποιότητά τους;
Κ.Μ.: Τα προϊόντα μας παρασκευάζονται αποκλειστικά από φρέσκα, φυσικά κι αγνά υλικά. Για τα λουκάνικά μας επιλέγουμε διαλεκτά κομμάτια φρέσκου χοιρινού, μοσχαρίσιου και πρόβειου κρέατος, 100% φυσικά μυρωδικά και μπαχαρικά, εκλεκτό κόκκινο κρασί, φρέσκα υλικά, όπως πορτοκάλι και πράσο, που δένουν ιδανικά γεύσεις κι αρώματα, όλα βασισμένα σε αυθεντικές σπιτικές συνταγές από όλα τα μέρη της πατρίδας μας. Aλλά και τα αυθεντικά παραδοσιακά προϊόντα, όπως η φέτα (ΠΟΠ), η ελιά Καλαμών, το μανούρι (ΠΟΠ), συνθέτουν τα πιο ιδιαίτερα προϊόντα μας.

Τα λουκάνικα με την ελιά καλαμών & το μανούρι και τα λουκάνικα με φέτα «a la ellinika» έχουν διακριθεί και βραβευτεί για την ποιότητα και τη γεύση τους. Για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων μας, εφαρμόζουμε, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο, πιστοποιημένο σύστημα διαχείρισης για την Ασφάλεια των Τροφίμων EN ISO 22000:2005 σε όλα τα στάδια παραγωγής, τυποποίησης, αποθήκευσης και διακίνησής τους. Όλα τα προϊόντα μας παράγονται στο εργαστήριό μας, στη Ν. Ιωνία Αττικής.

Μ.Μ.: Σε ποιες περιοχές της χώρας διανέμονται σήμερα τα προϊόντα σας; Απευθείας ή μέσω χονδρεμπόρων;
Κ.Μ.: Σήμερα έχουμε καταφέρει να διανέμουμε τα προϊόντα μας σε όλη την Ελλάδα, με συνεργάτες – εταιρείες διανομής με φορτηγά-ψυγεία. Μέχρι στιγμής, η διανομή γίνεται κατά βάση απευθείας από εμάς και σε ελάχιστες περιπτώσεις μέσω χονδρεμπόρων.

Oικογένεια ΜουτεβελήΜ.Μ.: Γιατί να προτιμήσει τα προϊόντα της εταιρείας σας αρχικά ένας επαγγελματίας της αγοράς κι εν συνεχεία οι καταναλωτές;
Κ.Μ.: Από τον παππού δεν κληρονομήσαμε μόνο τις συνταγές. Συνεχίζουμε τόσα χρόνια μετά ως οικογενειακή επιχείρηση, με αδιαπραγμάτευτη σταθερά την ίδια φιλοσοφία: ποιότητα, ποικιλία και καλή εξυπηρέτηση! Πλέον, ο καταναλωτής είναι πιο ενημερωμένος. Θα προσέξει περισσότερο από παλαιότερα το τι θα επιλέξει να βάλει στο τραπέζι του. Στην κατηγορία των τροφίμων, κάποια προϊόντα είναι αρκετά παρεξηγημένα κι όχι πάντα άδικα. Η επιμονή μας, όμως, όλα αυτά τα χρόνια στην ποιότητα μας δικαιώνει καθημερινά, έχοντας αποκτήσει πιστούς καταναλωτές. Άλλωστε, είναι κι ο λόγος που έχουμε καταφέρει μέχρι και σήμερα να σας προσφέρουμε χρόνο με τον χρόνο περισσότερες και ποιοτικές γεύσεις. Πάντα χωρίς γλουτένη και χωρίς χρωστικές.

Μ.Μ.: Πόσο δύσκολο είναι για μία μικρή ελληνική επιχείρηση να αντεπεξέλθει στην εγχώρια αγορά, εν μέσω κρίσης; Oικογένεια Μουτεβελή
Κ.Μ.: Πολύ! Το «παράδοξο» βέβαια της οικονομικής κρίσης είναι ότι ο μέσος καταναλωτής πλέον θα δώσει μεγαλύτερη βάση στην ποιότητα των προϊόντων που θα βάλει στο τραπέζι του. Προτιμά το «λίγα και καλά». Γεγονός που ευνοεί επιχειρήσεις σαν τη δική μας με επιμονή κι εμμονή στην ποιότητα και τα παραδοσιακά προϊόντα. Αυτό δεν αλλάζει, βέβαια, το γεγονός ότι στην εποχή μας χρειάζεται μεγάλη θυσία προσωπικού χρόνου κι αφοσίωση για νέες καινοτόμες ιδέες κι επένδυση σε νέα προϊόντα και σαφώς ανάληψη κινδύνου, για να καταφέρει μία οικογενειακή επιχείρηση να επιβιώσει. Πόσο μάλλον να ανθίσει εν μέσω της κρίσης και να διατηρήσει την εύρυθμη λειτουργία και κερδοφορία της. Oικογένεια Μουτεβελή

Μ.Μ.: Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της εταιρείας; Αναμένονται νέα προϊόντα στην αγορά;
Κ.Μ.: Δεν εφησυχάζουμε ποτέ. «Τι άλλο να ζητήσεις από ένα λουκάνικο;» αποτελεί για εμάς το καθημερινό μας «project»! Κάθε νέα γεύση στον ουρανίσκο, κάθε νέο άρωμα, κάθε νέα ιδέα-πρόταση από κάποιον συνεργάτη ή από τους καταναλωτές μας, ακόμα και γευστικές τάσεις που μπορεί να διαμορφώσει η εποχή μας ή η καταναλωτική αγορά, για εμάς μπορεί να είναι ένα νέο εν δυνάμει προϊόν! Ήδη μέσα στον επόμενο μήνα ετοιμάζουμε τις παρουσιάσεις των νέων μας προϊόντων: το «Σύγκλινο (Παστό) τ.Καλαμάτας», όπως ανέφερα και πριν, καθώς και τα «Λουκάνικα Ριγανάτα χοιρινά» που θα τοποθετηθούν στις αλυσίδες μέχρι τα Χριστούγεννα. Δεν σταματάμε ποτέ να σας προσφέρουμε τα καλύτερα προϊόντα και να αναζητούμε την τέλεια συνταγή. Oικογένεια Μουτεβελή