άτμισμα

Παράνομα προϊόντα «απειλούν» το άτμισμα

Ένας θάνατος ατμιστή στις ΗΠΑ, που συνδέθηκε με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, έχει κάνει το γύρο του κόσμους ως είδηση τις τελευταίες ημέρες, αλλά όπως επισημαίνουν οι ειδικοί και όπως προέκυψε τελικά και από το ρεπορτάζ, η αιτία του θανάτου είναι διαφορετική.

Πιο συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι η ρίζα του προβλήματος ήταν ένα παράνομο προϊόν, από αυτά που αυξάνονται διαρκώς τον τελευταίο καιρό στην αγορά και για τα οποία κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου και στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη συνέντευξη του  Δρ. Κωνσταντίνου Φαρσαλινού -καρδιολόγος και ερευνητής στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο- στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84, όπου και ανέφερε ότι η «μυστηριώδης» πνευμονοπάθεια που οδήγησε πάνω από 100 Αμερικανούς στο νοσοκομείο, πρόκειται για οξεία δηλητηρίαση που προκαλεί οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και όχι για «ασθένεια των ατμιστών», όπως εντέχνως παρουσιάστηκε από μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο.

Εξήγησε μάλιστα ότι όλα τα περιστατικά που έχουν διερευνηθεί στις ΗΠΑ δεν αφορούν συμβατική χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, αλλά προϊόντα που κυκλοφορούν παράνομα στη μαύρη αγορά με μεγάλη περιεκτικότητα σε έλαιο μαριχουάνας και κάνναβης, ενώ σε πολλά μέσα αναφέρθηκε και παρουσία μυκητοκτόνου σε αυτά τα προϊόντα.