Πέφτει στο 6% ο ΦΠΑ στα προϊόντα ατομικής υγιεινής

Πέφτει στο 6% ο ΦΠΑ στα προϊόντα ατομικής υγιεινής. 

Καλώντας τους πολίτες να επιδείξουν ατομική και συλλογική ευθύνη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε τη δεύτερη δέσμη των οικονομικών μέτρων, ύψους 3,8 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορονοϊό.

Αναλυτικά, η δέσμη αυτή περιλαμβάνει αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ενίσχυση ρευστότητας επιχειρήσεων και ιδιωτών, επίδομα 800 ευρώ για όσους μένουν προσωρινά χωρίς δουλειά, μειωμένο ενοίκιο για επαγγελματική στέγη και α’ κατοικία. Ρήτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων είναι να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων, μειώνεται στο 6% από 24%, ο ΦΠΑ σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορονοϊό και την αποφυγή της μετάδοσής του.

Συγκεκριμένα, ο συντελεστής μειώνεται σε προϊόντα, όπως είναι:

  • οι μάσκες και τα γάντια,
  • τα αντισηπτικά διαλύματα, μαντιλάκια και άλλα παρασκευάσματα,
  • το σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, και,
  • η αιθυλική αλκοόλη, εφόσον χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη από τη βιομηχανία για την παραγωγή αντισηπτικών.

Η προσθήκη αυτών των ειδών στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, που θα ισχύει έως τέλους του έτους, αποσκοπεί στη μείωση του κόστους αγοράς των προϊόντων που είναι απαραίτητα για την ατομική υγιεινή και προσωπική προστασία, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορoνοϊού.