Στα περιστατικά αισχροκέρδειας και τους ελέγχους που πραγματοποιούνται για την καταπολέμησή της αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ίδιος, οι έλεγχοι είναι αυστηροί και εκτεταμένοι, καθημερινά, σε χιλιάδες κωδικούς και ειδικά για το νερό, σημείωσε ότι μετά από πολλά χρόνια, λόγω συνθηκών επιβλήθηκε διατίμηση για την προστασία των καταναλωτών. Ήδη έχουν βρεθεί από τους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ, τις τελευταίες μέρες, 13 παραβάσεις κι έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 110.000 ευρώ που είχαν να κάνουν με την αισχροκέρδεια και το πλαφόν στην τιμή του νερού.

Για την οριζόντια μείωση 20% των τιμών στα σούπερ μάρκετ και την μείωση, 20% στα ηλεκτρικά και 20% έως 40% σε έπιπλα στην Θεσσαλία, ο υπουργός σημείωσε ότι ενδέχεται να παραταθεί η διάρκεια της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας από τους επιχειρηματίες καθώς, όπως σημείωσε, έχει διαπιστωθεί πως σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλίας ο τζίρος στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκε 80%.

Για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, ο υπουργός σημείωσε ότι γίνονται έλεγχοι και ενδεικτικά ανέφερε ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 303 περιπτώσεις τον Αύγουστο, που ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι «το επόμενο διάστημα, επειδή υπάρχουν κι άλλα ευρήματα, θα ανακοινωθούν και νέα πολύ αυστηρά πρόστιμα ενώ οι έλεγχοι δεν σταματούν. Καθημερινά ελέγχονται χιλιάδες κωδικοί».

Για την πορεία των τιμών στα οπωροκηπευτικά ο υπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πως πρόκειται για έναν κλάδο με υψηλή μεταβλητότητα και πρόσθεσε ότι, συγκυριακά αυτή την περίοδο υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη ελλείψεις λόγω μικρότερης παραγωγής σε κάποια είδη αλλά, πρόσθεσε ο ίδιος, πχ για την τιμή της ντομάτας αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει η τροφοδοσία της αγοράς από την Ιεράπετρα Κρήτης κι αυτό θα ισορροπήσει την αγορά.