πλαστική σακούλα

Ενημερωτικό φυλλάδιο με 23 συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις αναφορικά με τη νέα νομοθεσία για την πλαστική σακούλα εξέδωσε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Στόχος της ενημερωτικής καμπάνιας είναι η προετοιμασία του κοινού για την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας και η εκπαίδευση των καταναλωτών σε λύσεις στις νέες ανάγκες που θα προκύψουν όπως εναλλακτικές λύσεις για τη μεταφορά των προϊόντων (χρήση επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας) και εναλλακτικές για την αποκομιδή των απορριμμάτων η οποία μέχρι σήμερα σε ποσοστά άνω του 80% γίνεται με τη χρήση σακουλών από τις αγορές των καταναλωτών.

Δείτε το σε μεγαλύτερη ανάλυση

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ αντιστοιχούν περίπου 400 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος το 2017.

Σημειώνεται ότι ακόμα και η πιο συντηρητική η εκτίμηση σακούλες φέρνει την Ελλάδα στην 1η θέση σε κατανάλωση, μακριά τόσο από τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο των 175 τεμαχίων, όσο και από τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Οδηγία αναφέρει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα «που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν θα υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2025».

Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, θα πρέπει η κατανάλωση στην Ελλάδα να μειωθεί κατά 80% ως το 2019 και 90% ως το 2025.

Ένας από τους βασικούς στόχους της καμπάνιας είναι η ενεργοποίηση του κοινού, καθώς σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ προκύπτει ότι χρειάζεται ενημέρωση του κοινού.

Για παράδειγμα, ενώ το 91% του κοινού συμφωνεί ότι οι σακούλες πρέπει να μειωθούν, ενώ μάλιστα το 64% θεωρεί ότι πρέπει να απαγορευτεί η διάθεση τους και ενώ 2 στους 3 καταναλωτές δηλώνουν ότι κατέχουν κάποιου είδους επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα, μόλις το 8% την χρησιμοποιεί επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες συστηματικά (πάντα) και το 23% επαρκώς (συχνά).

Ο βασικός λόγος φαίνεται ότι είναι ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί επαρκώς τα αντανακλαστικά τους καθώς 1 στους 2 δηλώνει ότι δεν τις χρησιμοποιεί επειδή δεν το θυμάται. Στόχος είναι μέσω της ενημέρωσης που θα πραγματοποιηθεί να ενταθεί η χρήση της επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας, η οποία σήμερα φαίνεται ότι αποτελεί την βέλτιστη εναλλακτική.