Πρόγραμμα ευφυούς γεωργίας από την ΑΒ Βασιλόπουλος

Πρόγραμμα ευφυούς γεωργίας από την ΑΒ Βασιλόπουλος. 

Ένα νέο πρόγραμμα παρουσίασε η αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος, το οποίο αναμένεται να βοηθήσει τους αγρότες να παράξουν καλύτερα και ποιοτικότερα προϊόντα, με χαμηλότερο κόστος.

Πρόκειται για το πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας, που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τη γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ σε συνεργασία με το ίδρυμα Μποδοσάκη και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Το πρόγραμμα αποτελεί πανευρωπαϊκή καινοτομία καθώς η επένδυση της ΑΒ Βασιλόπουλος έχει ενταχθεί στο 1ο πιλοτικό πρόγραμμα της πλατφόρμας Υψηλής Τεχνολογίας στη Γεωργία, η οποία συνδέει 27 περιφέρειες της Ευρώπης. Παράλληλα, αξιοποιείται από την Κομισιόν για τον σχεδιασμό των εργαλείων της για την πολιτική μετά το 2020. Θα είναι τριετούς διάρκειας και αναμένεται να ωφελήσει περίπου 100 – 120 παραγωγούς.

Η έκταση η οποία θα καλυφθεί, σε πρώτη φάση, θα ξεπερνά τα 6.000 στρέμματα. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στις 80.000 ευρώ και στόχος του θα είναι να συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητα της ελληνικής γης. Όπως τόνισαν όλες οι πλευρές κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, μέσω του προγράμματος θα εισαχθούν νέες τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξης της ευφυούς γεωργίας της χώρας μας, όπως τόνισαν όλοι οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση.

Όσοι παραγωγοί ενταχθούν σε αυτό, θα έχουν πρόσβαση σε real time πληροφορίες, που απεικονίζονται μέσω χάρτη, με τη χρήση υπολογιστή και έξυπνων συσκευών (σ.σ. smart phones και tablets). Αυτές θα συλλέγονται από τους 12 εγκατεστημένες τηλεμετρικές διατάξεις τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίες είναι τοποθετημένοι σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας. Μέσω αυτών των σταθμών, θα λαμβάνονται ενημερωμένες αποφάσεις οι οποίες βασίζονται σε σημαντικές μετεωρολογικές και εδαφολογικές παραμέτρους.

Οι σταθμοί έχουν τοποθετηθεί σε περιοχές που παράγουν αγροτικά προϊόντα με μεγάλη σημασία τόσο για την τοπική όσο και για την εθνική οικονομία. Από τους 12 σταθμούς οι 4 έχουν εγκατασταθεί σε αμπελώνες σε Καβάλα, Κιλκίς και Πελοπόννησο, 2 σε ελαιώνες στην Καλαμάτα και στην Χαλκιδική, 4 σε κτήματα παραγωγής ακτινιδίων στην Κεντρική Μακεδονία και 2 σε εκτάσεις βοσκοτόπων σε Ελασσόνα και Ξάνθη.