Cannabis Expo Μία ακόμη έκθεση για την κάνναβη στην Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για έναν κλάδο που βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης, με μεγάλα περιθώρια για το άμεσο μέλλον, καθώς όλο και περισσότερα προϊόντα «κατακλύζουν» την αγορά, προσφέροντας νέες επιλογές στους ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ και καταστημάτων μικρής λιανικής.

Του Στέλιου Ασλανίδη

«Ανθίζει» η αγορά προϊόντων κάνναβης στην Ελλάδα

Salonica Cannabis ExpoΗ Salonica Cannabis Expo 2019 αποτέλεσε έναν από τους πιο «καυτούς» προορισμούς στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τις πύλες της οποίας πέρασαν 263.737 επισκέπτες, με περισσότερους από 130 Έλληνες και ξένους εκθέτες να συμμετέχουν και να παρουσιάζουν τα προϊόντα τους. Για πρώτη φορά, μάλιστα, το «παρών» έδωσαν κι εκπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών που έχουν πάρει το πράσινο φως, για να ξεκινήσουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα και με τη Γ. Γ. Βιομηχανίας του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, άλλωστε, η χώρα μας έχει κερδίσει έδαφος στην καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης έναντι των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ κι η συνολική εικόνα της εν λόγω αγοράς δείχνει ότι… ήρθε για να μείνει:

  • 25 άδειες εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης έχουν ήδη δοθεί στην Ελλάδα, με επενδύσεις συνολικού ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ. Βάσει πλάνου θα δημιουργηθούν 2.250 νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα κατασκευαστούν 430.000τ.μ. θερμοκηπίων για την καλλιέργεια και 100.000τ.μ. για βιομηχανικά κτήρια για την παραγωγή των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.
  • 742 εκατ. πολίτες, με συνολικό ακαθάριστο προϊόν 15,3 τρισ. ευρώ το 2017 στην ευρωπαϊκή αγορά, εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν το 2028 τη μεγαλύτερη αγορά φαρμακευτικής κάνναβης, με μέγεθος 55,2 δισ. ευρώ και 30 εκατομμύρια ασθενείς που θα λαμβάνουν φαρμακευτική κάνναβη. Η στατιστική αυτή «ακολουθεί» τα στοιχεία για τις επενδυτικές προοπτικές που δημοσίευσε το European Kannabis Report.
  • 6 και πλέον χώρες, μεταξύ των οποίων κι η Ελλάδα, δημιούργησαν το 2018 νομοθετικό πλαίσιο για τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ το 2028 η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών θα έχει νομοθετικό πλαίσιο για τη φαρμακευτική κάνναβη.
  • 36% υπολογίζεται ότι θα είναι ο σύνθετος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς φαρμακευτικής κάνναβης έως και το 2024 (CAGR). Μάλιστα, η γερμανική αγορά φαρμακευτικής κάνναβης θα παρουσιάσει την περίοδο 2017-2024 σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 49,5%.

Salonica Cannabis Expo

Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν στο περιθώριο της Έκθεσης Salonica Cannabis Expo 2019, η οποία και συγκέντρωσε ένα μεγάλο αριθμό εταιρειών που διανέμουν ήδη προϊόντα κάνναβης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο κανάλι της μικρής λιανικής. Επιχειρήσεις, δηλαδή, που έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν μίνι μάρκετ, ψιλικατζίδικα, παντοπωλεία και περίπτερα σε όλη τη χώρα, προσφέροντας νέα προϊόντα με διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση.

Εικόνες από τη Salonica Cannabis Expo

Salonica Cannabis ExpoΤεράστια ποικιλία προϊόντων, ειδικά για το κανάλι των μίνι μάρκετ και της μικρής λιανικής, διαθέτει η εταιρεία Cannashock Greece, με σοκολάτες, ποπ κόρν, μπισκότα και γενικά ζαχαρώδη προϊόντα με κάνναβη.

Salonica Cannabis ExpoΗ εταιρεία VforVegan είναι γνωστή για το πλήθος κωδικών σε βιολογικά προϊόντα και προϊόντα vegan, αλλά τα τελευταία χρόνια διανέμει στην αγορά και βρώσιμα προϊόντα κάνναβης.

Salonica Cannabis ExpoΗ νέα μπάρα κάνναβης της εταιρείας Naturals που αποτέλεσε και snack του τεύχους στο περιοδικό «Mini Market & Μικρή Λιανική», κέρδισε τα βλέμματα και στη ΔΕΘ. Πρόκειται για μία μπάρα κάνναβης με βρώμη και μέλι, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, που διανέμεται σε γεύσεις κακάο και βανίλια, σε συσκευασία 40g.

Salonica Cannabis ExpoΑκόμη κι αρώματα κάνναβης, όπως αυτά της εταιρείας Ekati Academy Lab, περιελάμβανε η γκάμα των προϊόντων που παρουσιάστηκαν στη Salonica Cannabis Expo 2019.

Το περίπτερο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φυτειών Αιτωλοακαρνανίας ενημέρωνε τους επισκέπτες για τη διάθεση προϊόντων ελαίου κάνναβης, το αλεύρι κάνναβης και τις ζωοτροφές κάνναβης, που διανέμει υπό την ετικέτα «Αχελώος Κάνναβη».

Μια μεγάλη γκάμα προϊόντων μεταξύ των οποίων τρόφιμα και ποτά από κάνναβη, περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της γνωστής εταιρείας Cannaworld.

Το νέο ενεργειακό ποτό Cocalizer λάνσαρε και παρουσίασε στη Salonica Cannabis Expo 2019 μία από τις πιο γνωστές εταιρείες του κλάδου, η Vapour2Smoke. Πρόκειται για ένα φυσικό εκχύλισμα κόκας, απαλλαγμένο από κοκαΐνη κι άλλα παράνομα αλκαλοειδή.

Το ανθρακούχο ενεργειακό ποτό με γεύση κάνναβης, με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, ταυρίνη, γλυκαντικές ουσίες και βιταμίνες, το οποίο φέρει το όνομα Sostoned παρουσίασε η εταιρεία SmokersLab.