Η αγορά των vegan προϊόντων ακολουθεί ανοδική πορεία και στην Ελλάδα, με πλήθος καταναλωτών, ακόμη και μη vegans, να προτιμούν τους εν λόγω κωδικούς σε διάφορες κατηγορίες και ειδικά στα τρόφιμα, γιατί έχουν συνδεθεί με την υγιεινή διατροφή.

Μία κατηγορία λοιπόν που φαίνεται να αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε παγκόσμιο επίπεδο και αφορά ιδιαίτερα το κανάλι της μικρής λιανικής, είναι αυτή της σοκολάτας. Οι σχετικές προβλέψεις κάνουν λόγο για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης άνω του 15% τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2032.

Σήμερα, ο κλάδος της σοκολάτας φυτικής προέλευσης αποτιμάται κοντά στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια και έτσι αναμένεται να φτάσει τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία. Την ίδια ώρα αντίθετα, η συνολική αγορά σοκολάτας, αξίας 262,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μόλις κατά 3,7%, ετησίως.

Ο οργανισμός για τα τρόφιμα ProVeg International αποδίδει αυτό το φαινόμενο ανάπτυξης κυρίως στους καταναλωτές που αναζητούν όλο και περισσότερο να αγοράσουν υγιεινά προϊόντα και ειδικά φυτικά. Η ProVeg σημειώνει επιπλέον, ότι αυτό πιθανότατα οφείλεται τόσο στην εκτεταμένη δυσανεξία στη λακτόζη όσο και στην έκρηξη της δημοτικότητας της διατροφής με βάση τα φυτά σε τοπικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό, πολλές μεγάλες σοκολατοποιίες και στην Ελλάδα, έχουν αρχίσει να λανσάρουν vegan κωδικούς, με αρκετούς από αυτούς να κερδίζουν ήδη μία θέση στα ράφια των μίνι μάρκετ.