Σε κλίμα αυξημένης επιφυλακής κινούνται πλέον οι Έλληνες καταναλωτές, καθώς περιορίζουν ολοένα και περισσότερο τις καθημερινές τους δαπάνες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εφαρμογής Plum. Η τάση αυτή αποτυπώνει μια γενικευμένη αναθεώρηση προτεραιοτήτων και ένα πιο συνειδητό τρόπο διαχείρισης του προσωπικού προϋπολογισμού, με φόντο την οικονομική αβεβαιότητα και την ανάγκη εξοικονόμησης ενόψει καλοκαιριού.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η μείωση στις δαπάνες δεν περιορίστηκε μόνο σε προαιρετικές κατηγορίες, αλλά επεκτάθηκε και σε βασικά έξοδα. Η κατηγορία των Σούπερ Μάρκετ –παραδοσιακά μια από τις πιο σταθερές και ανελαστικές δαπάνες– παρουσίασε πτώση της τάξης του 4% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, δείχνοντας πως ακόμη και η αγοραστική συμπεριφορά σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης επηρεάζεται από την προσπάθεια των νοικοκυριών να εξορθολογίσουν τα έξοδά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι καταναλωτές φαίνεται να περιορίζουν τις ποσότητες, να συγκρίνουν τιμές πιο προσεκτικά ή να στρέφονται σε πιο οικονομικές λύσεις.
Παράλληλα, μειώσεις καταγράφηκαν και σε άλλες βασικές κατηγορίες όπως οι λογαριασμοί (-41%) και οι μεταφορές (-23%), ενισχύοντας την εικόνα ενός γενικού περιορισμού, που δεν στοχεύει απλώς στη μείωση της κατανάλωσης, αλλά στη μετατόπιση προς πιο ορθολογικές και μακροπρόθεσμα βιώσιμες καταναλωτικές συμπεριφορές.
Η συνολική αυτή εικόνα φαίνεται να υποδηλώνει μια στρατηγική παύση: οι καταναλωτές είτε προετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές εκπτώσεις, είτε προχωρούν σε ενεργειακές περικοπές, είτε απλώς δημιουργούν “μαξιλάρι” για μελλοντικές ανάγκες. Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση της Plum, η μείωση των εξόδων δεν σχετίζεται απαραίτητα μόνο με τον πληθωρισμό, αλλά και με την ανάπτυξη μιας πιο ώριμης οικονομικής στάσης, όπου η αξία του χρήματος επαναπροσδιορίζεται.