Το κόστος των τροφίμων απασχολεί περισσότερο τους Ευρωπαίους σήμερα από ό,τι πριν από μερικά χρόνια, καθιστώντας το τον κύριο παράγοντα που επηρεάζει την αγορά τροφίμων, ακολουθούμενο από τη γεύση. Παράλληλα, σχεδόν οι μισοί θεωρούν την ασφάλεια των τροφίμων εξίσου σημαντική και το 41% των πολιτών της Ε.Ε. θεωρούν δεδομένο ότι τα τρόφιμα που αγοράζουν είναι ασφαλή.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο του 2022 για την ασφάλεια των τροφίμων στην Ε.Ε. Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) κ. Bernhard Url, τα γεγονότα της τελευταίας τριετίας μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η παγκόσμια πανδημία και το ξέσπασμα του πολέμου στην Ευρώπη, είχαν και έχουν δραματικές συνέπειες και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι για πολλούς Ευρωπαίους, η αύξηση του κόστους ζωής επηρεάζει περισσότερο από πριν τις διατροφικές τους επιλογές.

Ειδικά για τους Έλληνες:

-Το κόστος των τροφίμων απασχολεί τους Έλληνες σε μεγάλο ποσοστό (70%) καθιστώντας το τον κύριο παράγοντα που επηρεάζει τις αποφάσεις για την αγορά τροφίμων, ακολουθούμενο από την ασφάλεια των τροφίμων (65%) και την περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες (50%).

-Σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων (99%) ενδιαφέρεται για τα θέματα ασφάλειας τροφίμων.

-Είναι πιθανό να έχουν ακούσει για τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα (86%), τα πρόσθετα στα τρόφιμα ή τα ποτά (81%), τις τροφικές δηλητηριάσεις από φαγητό, ποτό που έχει μολυνθεί από βακτήρια, ιούς και παράσιτα (75%), τις ασθένειες που εντοπίζονται στα ζώα (73%) ή τα κατάλοιπα, αντιβιοτικών, ορμονών ή στεροειδών στο κρέας (72%).

-Τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα (69%) και τα πρόσθετα όπως χρωστικές ουσίες, συντηρητικά ή αρωματικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε τρόφιμα ή ποτά (54%) βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των ανησυχιών που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων μεταξύ των Ελλήνων.

Λιγότεροι άνθρωποι ανησυχούσαν για τα μικροπλαστικά που εντοπίζονται στα τρόφιμα (12%) και τη καλή μεταχείριση των ζώων εκτροφής (10%).

-Περίπου 7 στους 10 (66%) αναφέρουν την οικογένεια, τους φίλους, τους γείτονες ή τους συναδέλφους τους ως μία από τις κύριες πηγές πληροφοριών τους σχετικά με τους κινδύνους για τα τρόφιμα, ακολουθούμενη από την τηλεόραση (65%) και τις μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο (49%).

-9 στους 10 ερωτηθέντες εμπιστεύονται τους γιατρούς (94%)και τους πανεπιστημιακούς/ επιστήμονες δημόσιων φορέων(93%) για πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους για τα τρόφιμα.

Το 59% των ερωτηθέντων νοιάζονται εξίσου για την υγιεινή διατροφή και για τους κινδύνους από τα τρόφιμα