Ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με τις προοπτικές αλλά και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος των γαλακτοκομικών στη χώρα μας, προέκυψαν από το Dairy Conference 2021, το οποίο ανέδειξε τις σημαντικές ευκαιρίες και προοπτικές που υπάρχουν για το ελληνικό γάλα και τα προϊόντα του στις αγορές του εξωτερικού αλλά και την εγχώρια αγορά.
Αναλυτικά, σε όλη την αλυσίδα παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στην χώρα μας υπάρχει ένα σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό που αγωνίζεται προσηλωμένο στην ανάπτυξη των προϊόντων αυτών, ενώ τεράστιες είναι οι προοπτικές του ελληνικού γιαουρτιού στην παγκόσμια αγορά. Παράλληλα, στο συνέδριο τονίστηκε το πανίσχυρο οικονομικό αλλά και συμβολικό αποτύπωμα της ελληνικής φέτας ΠΟΠ, κρούοντας το καμπανάκι στους παρανομούντες που με τις πρακτικές τους πλήττουν το προϊόν αλλά και την ίδια την αξιοπιστία της Ελλάδας.

Εκπρόσωποι των παραγωγών και συνεταιρισμών από όλη την Ελλάδα έδωσαν ισχυρό «παρών» στο 2ο Dairy Conference, ενώ μήνυμα στήριξης σε όλες τις πρωτοβουλίες που ενισχύουν «έναν κλάδο πολύτιμο για την ελληνική οικονομία και ανάπτυξη» απέστειλε στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός. 

Επιπλέον, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών συμμετείχε ενεργά παρουσιάζοντας το σύνολο των δράσεων του για την υποστήριξη του ελληνικού κλάδου γαλακτοκομικών και την προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων στα ελληνικά προϊόντα γάλακτος.
Τις τάσεις και τις προοπτικές των γαλακτοκομικών προϊόντων ανέδειξε η IRI Worldwide, η οποία μοιράστηκε στο συνέδριο όλα τα data και το μεγάλο expertise της για την ελληνική και διεθνή αγορά γαλακτοκομικών 

Τα στοιχεία για τα φλέγοντα ζητήματα νοθείας και ελληνοποιήσεων, που ταλανίζουν την αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά και την μετάβαση των ελέγχων στην ψηφιακή εποχή παρουσίασε ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής Διαχείρισης Ελέγχου Γάλακτος και Κρέατος του Οργανισμού, κ. Στράτο Νικολάου, το συνολικό ετήσιο όφελος από την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή εκτιμάται σε €144 εκατ.

Μια σημαντική συζήτηση που άνοιξε ήταν το θέμα του Nutri – Score, της διατροφικής σήμανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πώς ο αλγόριθμος αυτός μπορεί να επηρεάσει τα ελληνικά προϊόντα γάλακτος.