Στα περσινά επίπεδα το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού

Υπό την πίεση του πληθωρισμού και με αγοραστική συμπεριφορά που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί… διστακτική, θα πραγματοποιηθεί φέτος το Πάσχα, με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού να προβλέπεται αυξημένο.

Βάσει έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), το Πάσχα του 2023 το εορταστικό τραπέζι θα είναι ακριβότερο κατά 12,6% (ή κατά 38 ευρώ) σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, το πασχαλινό τραπέζι για 6-8 ατόμων, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ θα κοστίσει 334,05 ευρώ σε σχέση με πέρυσι που κόστιζε 296,25 ευρώ. Σημειώνεται ότι το πασχαλινό τραπέζι περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κρέατα (αρνί και κοκορέτσι), λαχανικά, μαγειρίτσα και τυριά, διάφορα άλλα προϊόντα και αναψυκτικά/αλκοολούχα ποτά.

Σε ό,τι αφορά στην αγορά αμνοεριφίων, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Δημήτρης Μόσχος σε δηλώσεις του πρόσφατα μίλησε για επάρκεια ελληνικών αμνοεριφίων στην χώρα μας, παρά τις αυξημένες εξαγωγές που γίνονται εφέτος από τον Ιανουάριο – νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Ο κ. Μόσχος, τόνισε ότι η τιμή για τον καταναλωτή αναμένεται υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι. Όπως εξήγησε, λόγω ελλείψεων στις αγορές του εξωτερικού και με το Πάσχα των Καθολικών να είναι φέτος μια εβδομάδα νωρίτερα από των Ορθόδοξων, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν περισσότερες εξαγωγές αμνοεριφίων κατά τουλάχιστον 20%, έναντι των 60.000 πέρυσι.

Με το κόστος παραγωγής εφέτος κοντά τα δέκα ευρώ ανά κιλό, έναντι των 8,5-9 ευρώ/κιλό πέρυσι, ο κ. Μόσχος υπογράμμισε ότι οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να διαθέσουν φέτος για το Πάσχα αμνοερίφια σε κόστος κάτω των εννέα ευρώ/κιλό. Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρίνισε, «η απόφασή μας να πουλήσουμε αμνοερίφια στην τιμή των 9 ευρώ/κιλό, έγκεινται στην διαπιστωμένη δυσκολία των Ελλήνων πολιτών εν μέσω της ακριβείας σε όλα τα μέτωπα» και στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι η τελική τιμή καταναλωτή για ελληνικά αμνοερίφια θα κυμαίνεται στα 13-14 ευρώ/κιλό, δηλαδή κοντά στα περυσινά επίπεδα οπότε και διαμορφωνόταν σε 12-13,5 ευρώ/κιλό.