Στα... σκουπίδια οι προμήθειες της καραντίνας

Στα… σκουπίδια οι προμήθειες της καραντίνας.

Σκηνές απείρου κάλλους παρατηρήθηκαν και στα ελληνικά σούπερ μάρκετ από τη στιγμή που παρουσιάστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς πολλοί ήταν οι καταναλωτές, που φοβούμενοι πιθανές ελλείψεις, άδειαζαν τα ράφια των καταστημάτων συγκεντρώνοντας προμήθειες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα τρόφιμα όμως αυτά κατέληξαν στα σκουπίδια, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Εργαστήριο Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών. Πιο συγκεκριμένα, το 72,6% του δείγματος δήλωσε πως το πρόβλημα της σπατάλης των τροφίμων δεν μειώθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ενώ μόλις το 36% του δείγματος ανέφερε πως δεν πετάει τρόφιμα.

Η πανελλαδική έρευνα, που μελετά τη συμπεριφορά του καταναλωτή σε σχέση με τη σπατάλη τροφίμων την εποχή της καραντίνας, έδειξε  ότι κατέληξαν στα σκουπίδια ευπαθή προϊόντα όπως τα γαλακτοκομικά σε ποσοστό 38,7%, τα φρούτα-λαχανικά σε ποσοστό 28%, τα αλλαντικά σε ποσοστό 26%, το ψωμί/είδη φούρνου (15,1%), το κρέας /ψάρι (6,9%). Παράλληλα, πετάχτηκαν αναψυκτικά (6,1%), ακόμη και όσπρια (4,7%), ζυμαρικά και ρύζι (3,8%), δηλαδή προϊόντα με μακρά διάρκειας ζωής.