Τα Supermarket ενίσχυσαν το Λιανικό Εμπόριο

Τα Supermarket και η κατηγορία Έπιπλα – Ηλεκτρικά Είδη & Οικιακός Εξοπλισμός αποτέλεσαν κυριότερες συνιστώσες της ετήσιας ανοδικής πορείας του τζίρου στο Λιανικό για το μήνα Ιούνιο 2018, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ.
Οι κυριότερες οικονομικές εξελίξεις βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων στον κλάδο του Εμπορίου και στην ελληνική οικονομία, συνοψίζονται ως εξής:

  • Ετήσια αύξηση/μηνιαία στασιμότητα του εποχικά διορθωμένου τζίρου, εκτός καυσίμων, στο Λιανικό Εμπόριο.
  • Μηνιαία/Ετήσια μείωση του ποσοστού ανεργίας.
  • Αρνητικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα (Σύστημα «Εργάνη»).
  • Μηνιαία/Ετήσια αύξηση του ελλείμματος ισοζυγίου αγαθών.
  • Μηνιαία μείωση/Ετήσια αύξηση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή/επιπέδου τιμών.

Βελτιωμένος σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2018, εμφανίζεται ο εποχικά διορθωμένος δείκτης τιμών καταναλωτή -χωρίς καύσιμα- στο Λιανικό Εμπόριο το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ η ετήσια θετική μεταβολή του Ιουνίου 2018 κινήθηκε σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Μάλιστα, στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου 2018 η τόνωση των πωλήσεων λιανικής συνοδεύτηκε από την ακόμη μεγαλύτερη άνοδο του όγκου των πωλήσεων, σηματοδοτώντας την υποχώρηση του επιπέδου τιμών στα καταστήματα λιανικής.

Όσον αφορά στις καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών, η για έκτο διαδοχικό μήνα βελτίωσή τους συνιστά δείγμα σταθεροποίησης των συνθηκών λειτουργίας της αγοράς και σταδιακής αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.

Τα «Μεγάλα καταστήματα Τροφίμων» (+5,5%), δηλαδή τα σούπερ μάρκετ, από κοινού με την υποκατηγορία των «Επίπλων – Ηλ. Ειδών – Οικ. Εξοπλισμού» (+4,6%) συνιστούν τις υποομάδες με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ετήσια άνοδο του εποχικά διορθωμένου ΔΚΕ στο Λιανικό Εμπόριο (Ιούνιος 2018/2017: +2,1%).