«Συναγερμός» σε αγορά τροφίμων με ίχνη κορονοϊού

Τρεις θάνατοι από επεξεργασμένα κρέατα σε σούπερ μάρκετ. 

Με τρεις θανάτους και δεκάδες δηλητηριάσεις συνδέονται τα επεξεργασμένα κρέατα του εργοστασίου Offerman της Ολλανδίας, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, που διέταξαν την άμεση ανάκληση των προϊόντων από όλα τα σούπερ μάρκετ της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, οι υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας διέταξαν τη μαζική απόσυρση επεξεργασμένων σκευασμάτων κρέατος από τα σουπερμάρκετ και τα παντοπωλεία όλης της χώρας, αφού κατάφεραν να συνδέσουν με μία και μοναδική πηγή 20 σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις που είχαν σημειωθεί τα δύο τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας (RIVM), τον Γιαν Μπρούβερ ντε Κόνινγκ, οι ειδικοί εξέταζαν το DNA του βακτηρίου της λιστέριας που ευθυνόταν για τις δηλητηριάσεις αυτές. Από τους ανθρώπους που ασθένησαν, τρεις έχασαν τη ζωή τους και μία έγκυος γυναίκα απέβαλε.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι όλες οι δηλητηριάσεις οφείλονταν σε μία και μόνη πηγή, το εργοστάσιο επεξεργασίας κρεάτων Offerman στην πόλη Άαλσμερ.

Στον ιστότοπό της, η εταιρεία Offerman, που είναι θυγατρική της βελγικής Ter Beke, ανέφερε ότι ανακαλούνται τα προϊόντα κρέατος που είχαν σταλεί σε σούπερ μάρκετ και σε διανομείς όπως τα Aldi, Bidfood, Jumbo, Sligro και Versunie. Η Offerman «σε συνεργασία με την Ολλανδική Αρχή Τροφίμων και Εμπορευμάτων λαμβάνει όλα τα δυνατά επιπρόσθετα μέτρα για την ασφάλεια των τροφίμων», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτών των μέτρων, σταμάτησε η επεξεργασία και η συσκευασία κρεάτων στη μονάδα της Άαλσμερ.