Παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές εξακολουθούν να περιορίζουν τις αγορές τους, ο πληθωρισμός αποτελεί τονωτική «ένεση» για τους τζίρους των σούπερ μάρκετ. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Circana (πρώην IRI) για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023, η αξία των πωλήσεων της αγοράς των καταναλωτικών προϊόντων ανήλθε στα 6,779 δισ. ευρώ έναντι 6,170 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, αυξημένη κατά 9,9%, εκ των οποίων 5,163 δισ. ευρώ αφορούν την κατηγορία των τροφίμων. Την ίδια χρονική περίοδο ο όγκος των πωλήσεων ενισχύθηκε κατά 1,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Τη δυναμική τους πορεία συνεχίζουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Συγκεκριμένα το μερίδιο των PL σε αξία το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων της Lidl Hellas, διαμορφώθηκε στο 26,2% από 25,5% το αντίστοιχο διάστημα του 2022 με τον ρυθμό ανάπτυξης να είναι 12,6%, όταν την ίδια ώρα στα επώνυμα ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 8,9%. Στα τρόφιμα μάλιστα, το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι ελαφρώς υψηλότερο στο 26,6% από 26,2% το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Στην κατηγορία των ειδών ατομικής υγιεινής και ομορφιάς το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι 21% ενώ στην κατηγορία των ειδών νοικοκυριού φτάνει το 25,7%.

Ενισχυμένες είναι και οι προωθητικές ενέργειες με το 25,1% της αξίας των πωλήσεων των FMCGs να έχει γίνει υπό καθεστώς προσφοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana οι προωθητικές ενέργειες στο σύνολο των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 24,9%, στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς 28,4% και στα απορρυπαντικά/ καθαριστικά κατά 25,7%.

Αναφορικά με τις τρεις μεγάλες κατηγορίες ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών από τα στοιχεία της Circana προκύπτει ότι στα συσκευασμένα τρόφιμα η αξία πωλήσεων αυξήθηκε κατά 9,9%, στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς 9,7% και στα απορρυπαντικά/καθαριστικά 9,9%. Την ίδια ώρα, ο όγκος πωλήσεων στα συσκευασμένα τρόφιμα ενισχύθηκε κατά 1,1%, στα είδη ατομικής υγιεινής και ομορφιάς κατά1,2% ενώ στα απορρυπαντικά/ καθαριστικά μειώθηκε κατά 0,3%.

Σε ό,τι αφορά στις 11 κυριότερες κατηγορίες προϊόντων, το εννεάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου 2023 καταγράφηκε αύξηση του όγκου πωλήσεων σε επτά και συγκεκριμένα στα μη αλκοολούχα ποτά (4,4%), στα αλκοολούχα ποτά (3,9%), στα είδη ατομικής φροντίδας και ομορφιάς (0,9%), στα είδη ατομικής υγιεινής (1,6%), στα σνακς (4,8%), στα γαλακτοκομικά (1,8%) και στα άλλα είδη νοικοκυριού (0,2%). Στον αντίποδα, μείωση του όγκου πωλήσεων σημειώθηκε στα συσκευασμένα τρόφιμα (0,1%), στα κατεψυγμένα τρόφιμα (1,3%), στα υλικά μαγειρικής (2,5%) και στα απορρυπαντικά και καθαριστικά (0,9%).