Βελόνες σε φράουλες

Μεγάλη αναστάτωση έχει ξεσπάσει στα σούπερ μάρκετ στις έξι πολιτείες της Αυστραλίας μετά τον εντοπισμό βελόνων και καρφιτσών σε προς πώληση φράουλες, περιστατικό που ανάγκασε τις αρχές να θορυβηθούν, τα καταστήματα να ανακαλέσουν πολλές μάρκες και τους καλλιεργητές να πετάξουν τόνους του συγκεκριμένου φρούτου.

Συγκεκριμένα, ένας άνδρας στην Πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας και ένα κορίτσι στη Νότια Αυστραλία εντόπισαν βελόνες στις φράουλες που σκόπευαν να φάνε τις τελευταίες ημέρες, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με το BBC, ένας άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αφού κατανάλωσε μια φράουλα που περιείχε μια βελόντα.

Η αστυνομία πιστεύει ότι έχουν μολυνθεί με βελόνες και καρφίτσες επτά διαφορετικές μάρκες φράουλας, προτρέποντας τους καταναλωτές να κόβουν το φρούτο στη μέση πριν το φάνε.

Ο αστυνομικός επιθεωρητής της Πολιτείας Κουίνσλαντ Ίαν Στιούαρτ ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι παραμένει αδιευκρίνιστο αν η μόλυνση αυτή είναι έργο ενός ανθρώπου ή πολλών, που δρουν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να ελεγχθεί όλη η αλυσίδα εφοδιασμού και να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι. Τα μολυσμενα φρούτα φαίνεται ότι έχουν προέλθει από έναν προμηθευτή, που εδρεύει στο Κουίνσλαντ. Η Πολιτεία αυτή είναι σημαντική παραγωγός φράουλας σε μια εθνική βιομηχανία που αποφέρει κάθε χρόνο περισσότερα από 130 εκαμμύρια δολάρια Αυστραλίας στη χώρα.

Εξαιτίας του γεγονότος, οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ της Νέας Ζηλανδίας, οι Foodstuffs και Countdown, αποφάσισαν να σταματήσουν τις παραγγελίες από την Αυστραλία. Η κυβέρνηση της χώρας πάντως διεβεβαιώνει ότι καμία από τις αυστραλέζικες μάρκες δεν πωλείται στην αγορά της Νέας Ζηλανδίας.

Ο Τζέιμι Μάικλ, ο επικεφαλής της Ένωσης Παραγωγών Φράουλας Δυτικής Αυστραλίας, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι ακόμα κι ο ίδιος πέταξε στη χωματερή τις φράουλές του και προειδοποίησε ότι, αν οι καταναλωτές σταματήσουν να αγοράζουν φράουλες, ορισμένοι καλλιεργητές δεν θα είναι σε θέση να φυτέψουν και πάλι το φυτό την επόμενη χρονιά.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Καλλιεργητών Φράουλας του Κουίνσλαντ Άντριαν Σουλτς έκανε λόγο για «εμπορική τρομοκρατία», που γονατίζει τη βιομηχανία αυτή, καθώς πλήττει, εκτός από τους αγρότες, τους συσκευαστές και τους μεταφορείς, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους και το εισόδημά τους.

Οι αρχές της Πολιτείας Κουίνσλαντα ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν αμοιβή 100.000 δολαρίων Αυστραλίας σε όποιον είναι σε θέση να προσφέρει πληροφορίες, που θα οδηγήσουν στη σύλληψη αυτών που τοποθέτησαν βελόνες μέσα σε φράουλες.