Βρέθηκε τυρί φέτα... ηλικίας 7.200 ετών

Βρέθηκε τυρί φέτα… ηλικίας 7.200 ετών Σε θραύσματα πήλινων αγγείων βρέθηκαν από τους αρχαιολόγους σε τοποθεσία ανασκαφών στην Κροατία λιπαρά οξέα ηλικίας 7.200 ετών, τα οποία αποτελούν ενδείξεις για την αρχαιότερη παραγωγή τυριού στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Βρέθηκε τυρί φέτα... ηλικίας 7.200 ετώνΟι Αμερικανοί και Κροάτες ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια ανθρωπολογίας Σάρα ΜακΚλερ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, δημοσίευσαν στο περιοδικό «PLoS One» τα στοιχεία της νέας ανακάλυψης που  πραγματοποίησαν σε δύο νεολιθικά χωριά, το Ποκρόβνικ και το Ντανίλο Μπιτίν, στη δαλματική ακτή της Αδριατικής Θάλασσας. Τα συγκεκριμένα χωριά κατοικούνταν μεταξύ του 6000 και του 4800 π.Χ., με βάση τη χρονολόγηση των διαφόρων πήλινων σκευών εκείνης της περιόδου. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν στα σκεύη αυτά ίχνη γάλατος και τυριού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέχρι σήμερα οι αρχαιότερες βεβαιωμένες ενδείξεις παραγωγής τυριού στη Μεσόγειο δεν ήσαν παλαιότερες των 5.000 ετών, επομένως τα νέα ευρύματα είναι εξαιρετικά σημαντικά, αφού μεταθέτουν τη δημιουργία τυριού στην περιοχή 2.200 χρόνια πίσω.

Μάλιστα, η ΜακΚλερ υποστήριξε ότι το αρχαίο τυρί της Κροατίας είναι πολύ πιθανό να έμοιαζε με τη γνωστή ελληνική φέτα.