Δίκτυα παράνομου ελαιόλαδου εντόπισε ο ΕΦΕΤ

«Ξεσκονίζει» την αγορά ο ΕΦΕΤ με 20.000 ελέγχους. 

Είκοσι χιλιάδες έλεγχοι στην αγορά πραγματοποιήθηκαν από το 2014 ως το 2018 από συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), στο πλαίσιο της συνεργασίας που ξεκίνησαν το 2014. Με τον τρόπο αυτό έγινε καλύτερος συντονισμός των ελέγχων ανά περιοχή και είδος προϊόντων, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη κάλυψη της αγοράς και να διενεργούνται περισσότεροι έλεγχοι σε αριθμό, χωρίς αλληλοεπικαλύψεις.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Πολυχρόνης Πολυχρονίου, υπέγραψαν το νέο πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ τους, το οποίο θα ισχύσει την ερχόμενη διετία. Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, από το 2014 μέχρι το 2018 πραγματοποιήθηκαν 20.000 έλεγχοι και πάνω από 2.500 δειγματοληψίες, απομακρύνθηκαν από την αγορά επιβλαβή και ακατάλληλα τρόφιμα και ποτά και επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα ύψους 425.000 ευρώ.

Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον απερχόμενο και τον νέο πρόεδρο του ΕΦΕΤ, τη διευθύντρια του ΕΦΕΤ κ. Θεολογίδου, τις διευθύνσεις Υγείας και Ανάπτυξης της Περιφέρειας και όλες τις υπηρεσίες της και τόνισε ότι μέσω της συνεργασίας αυτής επιτεύχθηκαν στόχοι όπως η καλύτερη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της προστασίας των καταναλωτών, η πιο αποτελεσματική διενέργεια ελέγχων στον τομέα των τροφίμων και των ποτών και η εξοικονόμηση πόρων στο ανθρώπινο δυναμικό και στον προγραμματισμό των ελέγχων των εργαστηρίων.

Από την πλευρά του ο κ. Πολυχρονίου υπογράμμισε ότι ο φορέας και η Περιφέρεια συντονίζουν τις δυνάμεις τους και τις ελεγκτικές τους υπηρεσίες, ώστε οι καταναλωτές να απολαμβάνουν τρόφιμα ασφαλή, υγιεινά και θρεπτικά.