Νέες δομές στήριξης επιχειρήσεων στα επιμελητήρια

Από αυτό το μήνα, όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην Ελλάδα υποχρεώνονται να εφαρμόζουν ηλεκτρονική τιμολόγηση, σηματοδοτώντας μια σημαντική στροφή προς την ψηφιοποίηση των οικονομικών συναλλαγών. Ο Κώστας Πατήρης, επικεφαλής της Nepa Economic Consulting, θεωρεί την αλλαγή θετική, αλλά ανέφερε ότι υπάρχουν εμπόδια – κυρίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις – που σχετίζονται κυρίως με τεχνολογικές και οικονομικές απαιτήσεις. Οι εταιρείες χρειάζονται χρόνο και κεφάλαια για να προσαρμοστούν, ενώ προτείνεται η στήριξή τους μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων ή ενός εξειδικευμένου φορέα.

Εκτός από το τεχνικό κόστος, η πίεση εντείνεται και από το δημοσιονομικό περιβάλλον. Το ελληνικό Δημόσιο, εκτιμά, διακρατεί οφειλές ύψους 3,7 δισ. ευρώ προς τον ιδιωτικό τομέα, ποσό που πλήττει κυρίως τους προμηθευτές της Υγείας και τις επιχειρήσεις που βασίζονται σε ταμειακή ροή. Υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές, σπάει η αλυσίδα, προσθέτει και υπογραμμίζει ότι το τραπεζικό σύστημα επίσης δεν βοηθά ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, επισημαίνοντας τη σημασία της τήρησης των συμφωνημένων ημερομηνιών πληρωμής.

Σε αναφορά του στη λειτουργικότητα μεταξύ των φορέων του Δημοσίου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι παρότι οι πληροφορίες συγκεντρώνονται στο MyData και στο ΓΕΜΗ, η Τράπεζα της Ελλάδος, για παράδειγμα, ζητά ξεχωριστά στοιχεία. Υπάρχει μία πηγή που δίνει συνεχώς και είναι υποχρεωμένη να έχει μπροστά της ημερομηνίες. Αν δεν υπάρξει ενιαία πλατφόρμα, δεν θα λυθεί ποτέ το πρόβλημα, εκτιμά.