Αντιπαράθεσης συνέχεια τωνΖυθοποιείων της Ελλάδας

Στην Ολλανδία παίζονται τα τελευταία «επεισόδια» της αντιπαράθεσης για την ελληνική αγορά της μπίρας, μεταξύ της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης.

Το Δικαστήριο του Άμστερνταμ απέρριψε την αγωγή της ΖΜΘ κατά της θυγατρικής της Heineken στην Ελλάδα, κρίνοντας ότι δεν ανήκει στη δικαιοδοσία του, με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία να σημειώνει σε ανακοίνωσή της, ότι το Ολλανδικό Δικαστήριο, ανέφερε και ότι η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης δεν προσκόμισε επαρκείς αποδείξεις για το αίτημά της.

Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνει το σκεπτικό του Δικαστηρίου, ότι «η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης δεν κατάφερε να υποστηρίξει επαρκώς την εμπλοκή της Heineken NV στην υποτιθέμενη παράβαση του δικαίου ανταγωνισμού στην Ελλάδα». Υπογράμμισε δε ότι «τόσο στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία όσο και στην Heineken N.V. έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική και την ολλανδική δικαιοσύνη και πιστεύουμε ότι οι θέσεις μας θα δικαιωθούν πλήρως» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η απάντηση της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης

Το γεγονός πάντως, δεν έμεινε ασχολίαστο ούτε από τη ΖΜΘ, η οποία με σημερινή (11/05) της ανακοίνωση, χαιρετίζει την απόφαση του Εμπορικού Δικαστηρίου του Άμστερνταμ να προχωρήσει στην εκδίκαση της αγωγής που έχει καταθέσει κατά της μητρικής εταιρείας του πολυεθνικού ομίλου Heineken, αιτούμενη αποζημίωση άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ. 

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, με τη συγκεκριμένη απόφαση τα αρμόδια ολλανδικά δικαστήρια αποφάσισαν ότι έχουν δικαιοδοσία για την εκδίκαση της ανωτέρω αγωγής αποζημίωσης, λαμβάνοντας υπόψη τους, σωρεία στοιχείων. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2017, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών απέρριψε έφεση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας κατά της απόφασης της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, προσαρμόζοντας το ύψος του προστίμου ρεκόρ στα 26,7 εκατ.  ευρώ που επιβλήθηκε στην θυγατρική της Heineken στην Ελλάδα. 

Για την έκδοση της προαναφερθείσας απόφασης, το δικαστήριο συνεκτίμησε έναν τεράστιο όγκο αποδεικτικών στοιχείων κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η οποία διακινεί τα σήματα ΑΛΦΑ, Amstel, Bios5, Fischer, Heineken, Μάμος, κ.α.

Ο ιδρυτής της ΖΜΘ, Δημήτρης Πολιτόπουλος, ανέφερε τα εξής: «Η δική μας εμπειρία από τη Heineken αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια εταιρεία που έχει εμπνευστεί επί σειράν ετών μια αντι-ανταγωνιστική στρατηγική, στην οποία έχει εντάξει και τις θυγατρικές της. Έφτασε λοιπόν η στιγμή να απολογηθεί για την καταδικαστέα συμπεριφορά της τοπικής της θυγατρικής στην έδρα της, ενώπιον των ολλανδικών δικαστηρίων. Αναμένουμε την ταχεία απόδοση της δικαιοσύνης στο Άμστερνταμ, ώστε να λάβουν όλοι ένα σαφές μήνυμα ότι παρόμοιες συμπεριφορές δεν έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και ότι δεν υπάρχει ανοχή προς εμπορικές πρακτικές που είναι ασύμβατες με τους κανόνες ανταγωνισμού».

Έτσι, η πρόσφατη απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου ότι δεν είναι αρμόδιο να κρίνει επί των αξιώσεων της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, όχι μόνο δεν αποτελεί το τέλος της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά αυτή θα συνεχιστεί κανονικά και στην Ολλανδία, αναμένοντας πλέον την απόφαση του εμπορικού δικαστηρίου του Άμστερνταμ.