Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη «λείανση» της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την υιοθέτηση της εμπρόσθιας διατροφικής επισήμανσης των τροφίμων, «Nutriscore». Πρόκειται για ένα σύστημα αξιολόγησης της ποιότητας των τροφίμων που έχει κατηγορηθεί ότι παρέχει ελλιπή και αποσπασματικά αποτελέσματα, εξομοιώνοντας προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας με άλλα χαμηλότερης.

Οι πρώτες αντιρρήσεις από τη χώρα μας εκφράστηκαν σε συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγινε το φθινόπωρο του 2020. Από τη μεριά της η Ελλάδα εμφανίστηκε αρνητική καθώς δεν γίνεται κατανοητή η εφαρμογή ενός ενιαίου και εναρμονισμένου συστήματος για όλα τα Κράτη-Μέλη αλλά και η μη εξαίρεση των προϊόντων ΠΓΕ και των μονο-συστατικών τροφίμων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το ελαιόλαδο. Η προσπάθεια που καταβάλει η ελληνική πλευρά σε συνεννόηση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, την εναρμόνιση των συστημάτων διατροφικής επισήμανσης των τροφίμων στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας (Front of Pack Nutrition Labelling, FOPNL) σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τελικό σύστημα διατροφικής αξίας θα πρέπει να βοηθά τους καταναλωτές να κατανοούν τις πληροφορίες σχετικά με τη θρεπτική σύσταση των τροφίμων. Επίσης, θέση της ελληνικής πλευράς είναι η κατάργηση της χρωματικής κατηγοριοποίησης των τροφίμων, καθώς όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «δεν αξιολογεί το τρόφιμο στο σύνολό του». Εξίσου σημαντικό είναι τέλος, τρόφιμα που βρίσκονται στις κατηγορίες, Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΓΕ), Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ) καθώς και τα προϊόντα ενός συστατικού, όπως το ελαιόλαδο και το μέλι, να εξαιρεθούν από την εφαρμογή του εν λόγω συστήματος.