Νέα μέτρα για επιχειρήσεις. Η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η αύξηση του επιδόματος μητρότητας και του αφορολογήτου ορίου, η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και το «κούρεμα» στα τεκμήρια διαβίωσης, είναι μερικές από τις αλλαγές που έρχονται στη φορολογία επιχειρηματιών και γενικώς αυτοαπασχολούμενων, παράλληλα με μέτρα για μισθωτούς και συνταξιούχους, με το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Τoυ Στέφανου Παπαπολυμέρου
Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
Σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όπως περιγράφηκαν από τον Πρωθυπουργό και εξειδικεύτηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς κατά το τριήμερο 6 έως 8 Ιουλίου, το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης θα περιλαμβάνει όλες τις παροχές και φοροελαφρύνσεις του προεκλογικού της προγράμματος, οι οποίες ευελπιστεί να έχουν νομοθετηθεί πριν από το θερινό κλείσιμο της Βουλής.
Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο σχετικά με τις επιχειρήσεις θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα μέτρα:
- Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος: Το συγκεκριμένο τέλος προβλέπεται να μειωθεί κατά 20% το 2025 και κατά 30% το 2026, με στόχο να καταργηθεί έως το τέλος της τετραετίας. Με δεδομένο ότι κυμαίνεται από 400 έως και 1.000 ευρώ, το 2025 το όφελος θα είναι σε ετήσια βάση από 80 έως και 200 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Το κόστος ανέρχεται σε 89 εκατ. ευρώ το 2025, σε 222 εκατ. ευρώ το 2026 και σε 443 εκατ. ευρώ το 2027.
- Αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Από τους τέσσερις μήνες, θα διαμορφωθεί στους εννέα μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα).
- Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα. Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη τετραετία οι εισφορές ψαλιδίστηκαν κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που στην πράξη οδήγησε σε αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Αδιευκρίνιστο παραμένει το κατά πόσο η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα περιλαμβάνει και το υπολειπόμενο 0,6 της μονάδας -που οφείλεται- από το προηγούμενο κυβερνητικό πρόγραμμα μείωσης κατά πέντε μονάδες το διάστημα από 2019 έως 2023. Η μείωση είναι συνδεδεμένη και με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που θα βοηθήσει στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της «μαύρης» εργασίας. Η ψηφιακή κάρτα ήδη εφαρμόζεται στις τράπεζες, στα σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζομένους, στις ασφαλιστικές εταιρείες και στις εταιρείες σεκιούριτι. H μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί κεντρικό αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων, καθώς συνδέεται με τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού. Το κόστος, όπως έχει αποτιμηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ανέρχεται σε 230 εκατ. ευρώ το 2025, πρώτο έτος νέας μείωσης, με ισόποση επιβάρυνση το 2026 και σε 509 εκατ. ευρώ το 2027.
- «Κούρεμα» των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά το 2025. Για κάθε φορολογούμενο ο οποίος απέκτησε εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι ισχύει ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης:
• 3.000 ευρώ, αν είναι άγαμος ή έγγαμος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης και έχει επιλέξει να υποβάλλει τη δήλωσή του χωριστά από τη σύζυγο ή τον σύζυγο ή το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.
• 2.500 ευρώ, αν είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχει επιλέξει να υποβάλλει κοινή δήλωση με την ή τον σύζυγο ή με το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης. Τα συγκεκριμένα τεκμήρια θα περιοριστούν στα 2.100 ευρώ για τον άγαμο και στα 1.750 ευρώ για τον έγγαμο.
Αντίστοιχα, θα περιοριστούν κατά 30% και τα τεκμήρια που ισχύουν σήμερα για κατοικίες και οχήματα και θα διαμορφωθούν ως ακολούθως. Για την κύρια κατοικία που δηλώνει ο φορολογούμενος:
• Μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ., θα μειωθεί στα 28 ευρώ.
• Από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ., θα μειωθεί στα 45,5 ευρώ,
• Από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ., θα μειωθεί στα 77 ευρώ,
• Από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ., θα μειωθεί στα 140 ευρώ.
• Από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ., θα μειωθεί στα 280 ευρώ.
Και για αυτοκίνητα, για παράδειγμα μέχρι και 1.200 κ.ε., που ισχύει τεκμήριο 4.000 ευρώ, θα περιοριστεί στα 2.800 ευρώ.
Άμεσα οικονομικά κοινωνικά μέτρα
Επίσης, στο υπό κατάθεση οικονομικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και σειρά γενικότερων κοινωνικών μέτρων, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και έμμεσα τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, όπως:
• Από 1/1/2024 θα τεθεί σε ισχύ νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, με οριζόντιες αυξήσεις σε όλους τους υπαλλήλους ύστερα από 15 χρόνια. Ειδική έμφαση θα δοθεί στις αμοιβές όσων κατέχουν θέση ευθύνης και σε αυτούς που έχουν οικογένεια.
• Επέκταση του Market Pass για τους επόμενους μήνες, για την κάλυψη του 10% των μηνιαίων αγορών των περισσότερων νοικοκυριών.
• Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τα ασφαλισμένα από φυσικές καταστροφές ακίνητα.
• Πρόσθετη έκπτωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά.
• Συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης, στο τέλος του 2023, όσων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, που θα αντληθεί από το πλεόνασμα της ανάπτυξης.
• Όσοι από τους συνταξιούχους εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. Αντιθέτως, θα τη λαμβάνουν ολόκληρη, βλέποντας μόνο μία μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη δεύτερη δηλωμένη -και νόμιμη πλέον- αμοιβή τους.