IRI: Τα ψώνια των Ελλήνων την περίοδο της Σαρακοστής

Αύξηση 7,9% κατέγραψε ο συνολικός τζίρος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων στο πρώτο εξάμηνο του 2025, συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία της NielsenIQ.

Κομβικό ρόλο σε αυτή την ανοδική πορεία διαδραματίζουν τα ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα (FMCGs), τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% των συνολικών πωλήσεων και παρουσιάζουν άνοδο της τάξης του 6,5%. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην ενισχυμένη καταναλωτική ζήτηση, η οποία σημειώνει άνοδο 5,4%, ενώ η μέση τιμή καλαθιού έχει αυξηθεί οριακά κατά 1,1%, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη είναι ποσοτική και όχι πληθωριστική.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η αύξηση των τιμών εντοπίζεται μόνο στις υπερ-κατηγορίες τυποποιημένων τροφίμων και ποτών (+2,4%). Αντίθετα, στους μη διατροφικούς τομείς καταγράφονται αποπληθωριστικές τάσεις: τα προϊόντα φροντίδας σπιτιού παρουσιάζουν μείωση μέσης τιμής κατά -3,2% και τα είδη προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς κατά -2,6%.

Η NielsenIQ επισημαίνει ακόμη ότι η κυβερνητική παρέμβαση μέσω του κώδικα δεοντολογίας έχει επηρεάσει αισθητά τη στρατηγική προωθήσεων των επώνυμων προϊόντων. Η συνολική προωθητική ένταση μειώθηκε σημαντικά – από 68,6% το 2024, στο 51,3% φέτος – επηρεάζοντας όλους τους βασικούς τύπους προώθησης (TPR, Bonus Pack, Gifton Pack).

Ωστόσο, η πτώση αυτή δεν φαίνεται να ενισχύει το μερίδιο αγοράς των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (PLs), το οποίο παραμένει σταθερό στο 24,5%.  Ενδεικτικά, σε κατηγορίες που αντιστοιχούν στο 50% του κύκλου εργασιών των FMCGs – όπως ο ελληνικός καφές, τα συσκευασμένα τυριά, οι μπύρες, τα μαλακτικά ρούχων και οι βρεφικές πάνες – παρατηρείται ταυτόχρονα μείωση στην ένταση των προωθήσεων και σύγκλιση των τιμών μεταξύ επώνυμων και PL προϊόντων, διατηρώντας ουσιαστικά το μερίδιο των branded.