Αρνητική απόφαση για το κυπριακό χαλούμι

Δύο προσφυγές της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη χρήση του όρου Χαλούμι απέρριψε το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία στα δικαστικά έξοδα, σε σχέση με τις υποθέσεις T-825/16 και T-847/16, όπου η εταιρία Papouis Dairies Ltd με έδρα τη Λευκωσία και ο Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ), υπέβαλαν αίτηση καταχώρησης σημάτων με τη λέξη «Χαλούμι» στο ΕUIPO (το γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ).

Αρνητική απόφαση για το κυπριακό χαλούμιΣύμφωνα με το ΚΥΠΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία άσκησε ανακοπές κατά της καταχώρισης των σημάτων αυτών για τα σχετικά προϊόντα, όμως το Γενικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι, όπως έχει ήδη κρίνει σε άλλες περιπτώσεις, ο όρος «halloumi» γίνεται αντιληπτός από το κοινό, ιδίως της Κύπρου, υπό την έννοια ότι προσδιορίζει ένα ιδιότυπο κυπριακό τυρί. Τα προϊόντα για τα οποία ζητήθηκε η καταχώριση εμπίπτουν στην κλάση 29 και αντιστοιχούν στην ακόλουθη περιγραφή: «Τυρί παρασκευασμένο από αγελαδινό γάλα ή πρόβειο γάλα ή κατσικίσιο γάλα (σε οποιαδήποτε αναλογία και συνδυασμό γάλακτος), πυτία».

Οι ανακοπές στηριζόταν ιδίως στο προγενέστερο λεκτικό σήμα πιστοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου HALLOUMI, το οποίο καταχωρίστηκε το 2002 και προσδιορίζει τα προϊόντα της ιδίας κλάσης 29. To το ΓΔΕΕ έκρινε ότι » μολονότι τα επίμαχα προϊόντα είναι πανομοιότυπα, λόγω του ασθενούς διακριτικού χαρακτήρα και της περιγραφικής σημασίας του προγενέστερου σήματος, το πανομοιότυπο, μόνο, των προϊόντων αυτών και η ομοιότητα των αντιπαρατιθέμενων σημείων η οποία συνίσταται στο γεγονός ότι αμφότερα περιέχουν τον περιγραφικής φύσης όρο «halloumi» δεν αρκούν για να προκληθεί κίνδυνος σύγχυσης«.