Αναψυκτικά, τρόφιμα, ποτά κι άλλα ψιλικά προϊόντα κάνναβης παρουσιάστηκαν στη δεύτερη έκθεση Athens Cannabis στις αρχές του 2019, επιβεβαιώνοντας την ανερχόμενη τάση για τα συγκεκριμένα προϊόντα, τα οποία βρίσκονται ήδη στο κατώφλι των καταστημάτων της μικρής λιανικής, διεκδικώντας τον δικό τους χώρο στα ράφια των μίνι μάρκετ και των περιπτέρων.

Του Βάιου Τασούλα

Τα προϊόντα κάνναβης στα ράφια των μίνι μάρκετ

Η κάνναβη και τα προϊόντα που σχετίζονται με αυτή έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, κάνοντας τα πρώτα «βήματα» σε μια αγορά που φαίνεται ότι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στη χώρα μας και που, με την παράλληλη διαμόρφωση της νομοθεσίας, ετοιμάζεται για… «εκτόξευση».

Athens Cannabis Expo 2019Από τον περασμένο Νοέμβριο, άλλωστε, έχουν παραχωρηθεί και οι δύο πρώτες εγκρίσεις (BIOMECANN A.E. και BIOPROCANN A.E.) για άδεια εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας κι επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, αντιπροσωπεύοντας συνολικό ύψος επένδυσης 22 εκατ. ευρώ. Στα «χέρια» της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας, μάλιστα, υπάρχουν επιπλέον 26 φάκελοι επενδύσεων που βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης, εκ των οποίων οι 12 πρώτοι είχαν κατατεθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2018, και οι επιπλέον 14 στη συνέχεια, με εκτιμώμενο ύψος επένδυσης 159,1 εκατ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές δεν προέρχονται μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το Ισραήλ, τον Καναδά, τη Σαουδική Αραβία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Ρωσία.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Οικονομίας, η γεωγραφική κατανομή των επενδυτικών προτάσεων έχει ως εξής:

Κορινθία: 1 (+ 1 εγκεκριμένη), Θήβα: 7, Κιλκίς: 5, Σέρρες: 1, Αττική: 2, Καστοριά: 3, Σπάρτη: 1, Ηλεία: 1, Μεσολόγγι: 1, Μαγνησία: 1, Χαλκιδική: 1, Φωκίδα: 1, Πρέβεζα: 1 και Λάρισα 1 εγκεκριμένη. Όπως γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό, με την παρότρυνση και της κυβέρνησης, η αγορά της κάνναβης έχει αρχίσει να εδραιώνεται στην ελληνική αγορά κι η ανάπτυξή της αναμένεται ραγδαία στο προσεχές διάστημα. Ήδη τα πρώτα σχετικά προϊόντα έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και στην αγορά της μικρής λιανικής, προσφέροντας μια διαφορετική επιλογή, που δείχνει ότι θα έχει μεγάλη ζήτηση από εδώ και πέρα.

Από αναψυκτικά μέχρι… γλειφιτζούρια στην Athens Cannabis Expo

Athens Cannabis Expo 2019Στις αρχές του 2019, μάλιστα, διεξήχθη για δεύτερη φορά η Athens Cannabis Expo στο κλειστό του Παλαιού Φαλήρου, με ευρεία συμμετοχή εκθετών κι επισκεπτών. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 150 επαγγελματίες του χώρου της κάνναβης παρουσίασαν τα προϊόντα τους, τα οποία περιλάμβαναν τσάι, αναψυκτικά, σοκολάτες, ενεργειακά ποτά, γλειφιτζούρια, μπισκότα και διάφορα άλλα τρόφιμα βιομηχανικής κάνναβης, καθώς επίσης κι αξεσουάρ καπνιστών, ρούχα, λιπάσματα κι εξοπλισμό για εσωτερική καλλιέργεια. Χιλιάδες ήταν κι οι επισκέπτες που κατά τη διάρκεια του τριημέρου (11–13 Ιανουαρίου) ξεναγήθηκαν στα περίπτερα, συνομίλησαν με τους εκθέτες και δοκίμασαν τα προϊόντα τους. Μεταξύ αυτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, κι ο υφυπουργός, Βασίλης Κόκκαλης, οι οποίοι έκαναν λόγο για νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στην αγορά.

«Η σημερινή κυβέρνηση ξεπερνάει ταμπού, άγνοιες και φοβίες του παρελθόντος και, αλλάζοντας το νομοθετικό πλαίσιο για τη βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη, συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην παραγωγή προϊόντων στη χώρα και στην αξιοποίηση της βιομηχανίας, που τα χρόνια της κρίσης δημιούργησε κουφάρια, με τολμηρά βήματα κι επιστημονικά δεδομένα. Έχουμε τα αυτιά μας και τα μάτια μας ανοιχτά σε οτιδήποτε καινούργιο κι αυτό το ενσωματώνουμε, χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αραχωβίτης.

Διαθέσιμα για τα μίνι μάρκετ

Η αγορά της κάνναβης αναμένεται, λοιπόν, να αναπτυχθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, είναι ήδη διαθέσιμη για τη μικρή λιανική μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, που βασίζεται σε σπόρους κι εκχυλίσματα κάνναβης. Πρόκειται για προϊόντα που ακολουθούν 100% το νομοθετικό πλαίσιο, πολλά εκ των οποίων έχουν τοποθετηθεί εδώ κι αρκετό καιρό στα ράφια των ντελικατέσεν και των παντοπωλείων, αλλά και σε μίνι μάρκετ και περίπτερα σε όλη τη χώρα. Το περιοδικό «Mini Market και Μικρή Λιανική», μάλιστα, βρέθηκε στην έκθεση Athens Cannabis Expo και κατέγραψε αρκετά από αυτά, ενώ συνομίλησε και με τους εκθέτες που έχουν ήδη ξεκινήσει συνεργασίες με τους επαγγελματίες της αγοράς, για την περαιτέρω διάθεση των προϊόντων τους στα σημεία της μικρής λιανικής.

Κάνναβη ακόμη και σε… μαλλί της γριάς!

Τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν στην Athens Cannabis Expo ήταν πολλά, με τα ροφήματα και τα έλαια κάνναβης να ξεχωρίζουν. Όμως οι επισκέπτες μπορούσαν να βρουν ακόμη και… ιδιαίτερες επιλογές, όπως το συσκευασμένο μαλλί της γριάς με γεύση κάνναβης, το οποίο και έδειχνε εντυπωσιακό στο περίπτερο της Cannashock.

Αυτόματος πωλητής κάνναβης στην Αθήνα

Η ανάπτυξη της αγοράς της κάνναβης στην Ελλάδα εξελίσσεται αλματωδώς τον τελευταίο καιρό και δείχνει ότι πρόκειται για έναν κλάδο που ήρθε, για να… μείνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των κινήσεων για την περαιτέρω επικοινωνία των προϊόντων κάνναβης στη χώρα μας και την «αποσύνδεσή» τους από οτιδήποτε παράνομο υπήρξε κι η πρόσφατη εγκατάσταση του πρώτου αυτόματου πωλητή προϊόντων κάνναβης στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, ένα ειδικό μηχάνημα τοποθετήθηκε από την ελληνική εταιρεία Hemp Oil στη Στοά Πεσματζόγλου, ενώ άλλος ένας παρόμοιος πωλητής έχει προγραμματιστεί να εγκατασταθεί απέναντι από τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης. Οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν προϊόντα με cdb, ανθούς ήμερης κάνναβης, περιεκτικότητας σε κανναβιδιόλη 0,2% κι άλλα προϊόντα της εταιρείας, αφού το συγκεκριμένο μηχάνημα θεωρείται, βάσει νόμου, κατάστημα κάνναβης. Περιέχει 450 είδη κι ο ενδιαφερόμενος μπορεί να πληρώσει με μετρητά ή κάρτα.