άτμισμα ηλεκτρονικό τσιγάρο Νέο «κύμα» αμφισβήτησης στην αγορά του
ηλεκτρονικού τσιγάρου, μετά την είδηση για θανάτους που σχετίζονται με το άτμισμα. Τι έδειξαν τα στοιχεία
και ποια η θέση των εταιρειών του κλάδου στην Ελλάδα.

Του Στέλιου Ασλανίδη

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βρίσκεται ξανά στο «στόχαστρο», καθώς μετά τις «πιέσεις» στην αγορά με τη νομοθεσία σχετικά με τα υγρά αναπλήρωσης, ήρθαν και νέα περιστατικά να θέσουν τον κλάδο σε θέση «άμυνας». Όλα ξεκίνησαν στα τέλη του Αυγούστου, όταν ένας ενήλικος στο Ιλινόις των ΗΠΑ υπέκυψε σε μια σοβαρή πνευμονολογική ασθένεια, η οποία προκλήθηκε από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές Αρχές. Η υγειονομική υπηρεσία του Ιλινόις ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για ασθενή κάτω των 38 ετών, με αμερικανικά Μέσα να κάνουν λόγο για έξαρση μιας ανεξήγητης πνευμονολογικής ασθένειας, την οποία οι Αρχές συνδέουν με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι έχει καταγράψει από τα τέλη Ιουνίου 193 κρούσματα μιας σοβαρής πνευμονολογικής πάθησης σε 22 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες, η οποία συνδέεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Ακολούθησαν άμεσα δε και ακόμη δύο θάνατοι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, του οποίου οι Αρχές συνέδεσαν, επίσης, με το λεγόμενο vaping, γεγονός που δημιούργησε ένα «θρίλερ» γύρω από τον συγκεκριμένο κλάδο. άτμισμα ηλεκτρονικό τσιγάρο

Οι αρχές κάλεσαν τους νέους ατμιστές, να μην χρησιμοποιούν ουσίες που έχουν αγοράσει στον δρόμο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Μήνυμα για προσοχή στα υγρά αναπλήρωσης

Όπως κι η αγορά των καπνικών, έτσι κι η αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου αντιμετωπίζει ήδη σημαντικά προβλήματα με το λαθρεμπόριο, τόσο στις ίδιες τις συσκευές ατμίσματος, όσο και, κυρίως, στα υγρά αναπλήρωσης. Πολλά παράνομα προϊόντα κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο και αυτά φέρεται να ευθύνονται και για το παραπάνω συμβάν. Συγκεκριμένα, οι αμερικανικές υγειονομικές Αρχές κάλεσαν τους Αμερικανούς, ιδίως τους νέους, να μην χρησιμοποιούν ουσίες που έχουν αγοράσει στον δρόμο για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, υποδηλώνοντας ότι η νέα αυτή ασθένεια των πνευμόνων που φαίνεται να σχετίζεται με το άτμισμα προκαλείται από τέτοιους είδους προϊόντα. άτμισμα ηλεκτρονικό τσιγάρο

ηλεκτρονικό τσιγάροΟι Αρχές δεν έχουν ακόμη εντοπίσει ούτε τη μάρκα, ούτε το συγκεκριμένο προϊόν που προκαλεί αυτή την ασθένεια. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται βήχας, λαχάνιασμα, πόνοι στο στήθος και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εμετοί και διάρροια. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς είχαν κάνει χρήση ουσιών που περιείχαν κάνναβη. Οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου καλούνται να μην αγοράζουν υγρά ή ανταλλακτικά στον δρόμο. «Δεν πρέπει να τροποποιούν τα προϊόντα των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ούτε να προσθέτουν ουσίες που δεν προβλέπονται από τον κατασκευαστή», ανέφεραν χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωσή τους, το CDC κι η FDA . άτμισμα ηλεκτρονικό τσιγάρο

«Μύλος» και με έρευνα για το iQOS

Εκτός από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, όμως, στο «στόχαστρο» είχε τεθεί πρόσφατα κι η αγορά των θερμαινόμενων ράβδων καπνού, με αυστραλιανή έρευνα να επισημαίνει ότι οι συσκευές θέρμανσης καπνού (IQOS) είναι εξίσου τοξικές για τα ανθρώπινα κύτταρα των πνευμόνων με τα παραδοσιακά και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις και των τριών διαφορετικών πηγών νικοτίνης (από συμβατικά τσιγάρα, ηλεκτρονικά και συσκευές IQOS) σε δύο διαφορετικά είδη κυττάρων των πνευμόνων, σε επιθηλιακά και λεία μυϊκά. Η μελέτη διαπίστωσε, λοιπόν, ότι ο καπνός από την καύση του τσιγάρου κι ο ατμός από τη θέρμανση του στερεού καπνού της IQOS είναι άκρως τοξικοί για τα κύτταρα των πνευμόνων, τόσο σε υψηλότερες όσο και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις, ενώ ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι τοξικός κυρίως σε υψηλότερες συγκεντρώσεις. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις στις οποίες οι επιστήμονες εξέθεσαν τα κύτταρα αντιστοιχούν στα επίπεδα νικοτίνης των χρόνιων καπνιστών.

Η θέση της Παπαστράτος για το θέμα

Η έρευνα, όπως είναι λογικό, δημιούργησε σάλο και στην Ελλάδα, όπου το iQOS παράγεται για όλη την Ευρώπη από την Παπαστράτος, διαθέτοντας πια και μερίδιο της τάξης του 7% στην εγχώρια αγορά. Η ελληνική θυγατρική της Philip Morris εξέδωσε έτσι σχετική ανακοίνωση, με την κα Αγγελική Αγγέλη, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιστημονικών και Ιατρικών Θεμάτων της εταιρείας, να δηλώνει τα εξής: «Η επιστολή που δημοσιεύτηκε σχετικά με αυτή την έρευνα στερείται καίριων επιστημονικών πληροφοριών, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τα αποτελέσματα αναφορικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού. Το συμπέρασμα του συγγραφέα της επιστολής, ότι τόσο το IQOS όσο και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι το ίδιο τοξικά με τα συμβατικά τσιγάρα, δεν είναι ευθυγραμμισμένο με τις επιστημονικές αποδείξεις που υπάρχουν διαθέσιμες μέχρι σήμερα κι έρχεται σε αντίθεση με την αυξανόμενη συναίνεση που υπάρχει αναφορικά με αυτά τα προϊόντα από τις Αρχές Δημόσιας Υγείας, όπως ενδεικτικά της Public Health England. Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται, επίσης, σε αντίθεση με τις δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες τόσο της Philip Morris International (ΡΜΙ) όσο κι άλλων μελετών από ανεξάρτητους επιστήμονες και κυβερνητικά ερευνητικά κέντρα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Αγγλία και οι Η.Π.Α. Με τις πληροφορίες που παρέχονται στη δημοσιευμένη επιστολή, δεν είναι εφικτό να αξιολογηθούν με τον σωστό τρόπο τα δεδομένα τα οποία χρησιμοποίησε η εν λόγω έρευνα.

Κυρίως, δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την πραγματική δοσολογία του καπνού του τσιγάρου ή του αερολύματος του ηλεκτρονικού τσιγάρου ή του IQOS, στην οποία εκτέθηκαν τα κύτταρα. Έτσι, είναι αδύνατον να γνωρίζουμε εάν χρησιμοποιήθηκαν ισοδύναμες δοσολογίες, γεγονός το οποίο είναι αναγκαίο για να συγκριθούν επιστημονικά με ακρίβεια τα προϊόντα. Ούτε είναι δυνατόν να γνωρίζουμε εάν οι δοσολογίες που χρησιμοποιήθηκαν στο εργαστηριακό πείραμα είναι ανάλογες με αυτές στις οποίες εκτίθεται ένας καπνιστής στην πραγματικότητα. Αναζητούμε άμεσα διευκρινίσεις σε αυτά τα σημεία, για να μπορούμε επιστημονικά να απαντήσουμε λεπτομερώς».

 

Μάρκος Μαρκόπουλος: «Δεν έχει εκδηλωθεί κανένα παρόμοιο περιστατικό στην Ελλάδα και την Ευρώπη»

Σχόλιο του διευθύνοντος συμβούλου της NOBACCO

Στη Nobacco θεωρούμε ευθύνη μας να παρακολουθούμε διαρκώς τις εξελίξεις και τα επιστημονικά ευρήματα γύρω από το άτμισμα, ώστε να ενημερώνουμε άμεσα κι έγκυρα όλους τους καταναλωτές που μας εμπιστεύονται τόσα χρόνια για μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση για τη ζωή τους, να αφήσουν στο παρελθόν το παραδοσιακό κάπνισμα.
Τα περιστατικά οξείας πνευμονοπάθειας στις ΗΠΑ, τα οποία έχουν ανησυχήσει την ατμιστική κοινότητα, σύμφωνα με πλήθος άρθρων έγκυρων επιστημονικών περιοδικών και δηλώσεις έγκριτων επιστημόνων, συνδέονται με χρήση υγρών αναπλήρωσης που κυκλοφορούν παράνομα στη μαύρη αγορά και περιέχουν έλαιο ινδικής κάνναβης, με υψηλό ποσοστό της ψυχοτρόπου ουσίας THC.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και κατά συνέπεια και στη χώρα μας, που διαθέτει αυστηρό και συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, δεν έχει εκδηλωθεί κανένα παρόμοιο περιστατικό.
Εδώ κι 11 χρόνια στη Nobacco έχουμε ως πρωταρχικό στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων μας. Με συστηματικούς ελέγχους και συνεργασίες με επιστημονικούς φορείς, είμαστε σε θέση να μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους Έλληνες καταναλωτές ότι τα προϊόντα μας πληρούν προδιαγραφές αυστηρότερες ακόμα κι εκείνων που έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όλα τα υγρά αναπλήρωσής μας ελέγχονται με αναλύσεις, τόσο στην υγρή μορφή τους (υγρό αναπλήρωσης), όσο και στο μείγμα εισπνεόμενου ατμού που απελευθερώνεται κατά τη χρήση του προϊόντος με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Διέπονται από τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές συσκευασίας και, παράλληλα, το σύνολο των φυσικοχημικών και τοξικολογικών δεδομένων (συμπεριλαμβανομένης της τοξικολογικής ανάλυσης), έχει κοινοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Ατμιστικών Προϊόντων (EUCEG), στο Υπουργείο Υγείας, στο Γενικό Χημείο του Κράτους και στο Γενικό Μητρώο Χημικών Προϊόντων. 
Ευχαριστούμε τους Έλληνες ατμιστές για την εμπιστοσύνη και τους προτρέπουμε να συνεχίσουν να επιλέγουν νόμιμα και πιστοποιημένα προϊόντα από επώνυμες, αναγνωρισμένες εταιρείες και από εξειδικευμένα καταστήματα ηλεκτρονικού τσιγάρου που είναι εναρμονισμένα με την ελληνική κι ευρωπαϊκή νομοθεσία.