Η απάντηση για τους Έλληνες καπνιστές

ηλεκτρονικό τσιγάροΤο ζήτημα έλαβε διαστάσεις και στην Ελλάδα, με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος να «απαντά», επισημαίνοντας ρεπορτάζ του επιστημονικού περιοδικού MedicalDaily, το οποίο κι αναφέρει ότι τα κρούσματα οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας συνδέονται με χρήση παράνομων υγρών αναπλήρωσης, στα οποία είχε προστεθεί έλαιο ινδικής κάνναβης με την ψυχοτρόπο ουσία THC, τα οποία πωλούνται στη μαύρη αγορά. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι εταιρείες όπως η Dank Vapes είναι συνήθως εμπορικά σήματα, χωρίς εταιρική ταυτότητα, τα οποία τροφοδοτούν το παραεμπόριο με αυτοσχέδια σκευάσματα που παράγονται από ιδιώτες σε οικιακούς χώρους. άτμισμα ηλεκτρονικό τσιγάρο

Καθώς τα υγρά ατμίσματος που διατίθενται παράνομα δεν είναι ούτε ελεγμένα ούτε πιστοποιημένα, οι χρήστες τους είναι εκτεθειμένοι σε άγνωστες και δυνητικά επιβλαβείς ουσίες. Η πραγματική αιτία των περιστατικών στις Ηνωμένες Πολιτείες έρχεται να επιβεβαιώσει τη σταθερή σύσταση του ΣΕΕΠΑ προς τους Έλληνες ατμιστές να επιλέγουν μόνο νόμιμα, ελεγμένα και πιστοποιημένα προϊόντα που παράγονται αποκλειστικά από επώνυμους, αναγνωρισμένους παραγωγούς και διατίθενται στα εξειδικευμένα σημεία πώλησης, με οδηγίες για την ορθή χρήση. άτμισμα ηλεκτρονικό τσιγάρο

Σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς που έφεραν τη λεγόμενη «ασθένεια των ατμιστών» είχαν κάνει χρήση ουσιών που περιείχαν κάνναβη.

Τα προϊόντα αυτά έχουν κοινοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Ατμιστικών Προϊόντων (EU-CEG) και στο Εθνικό Μητρώο Χημικών Προϊόντων και διαθέτουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Ο ΣΕΕΠΑ τονίζει ότι από την πλευρά του έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να μπορεί να εγγυηθεί ότι οι εταιρείες – μέλη του προσφέρουν νόμιμα, ποιοτικά κι ασφαλή προϊόντα κι ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα επιστημονικά ευρήματα για το άτμισμα, ώστε να ενημερώνει άμεσα, έγκυρα κι υπεύθυνα τους Έλληνες καταναλωτές.

Έρευνα κατά του ατμίσματος

Οι «επιθέσεις» στα προϊόντα ατμίσματος, πάντως, δεν ξεκίνησαν τώρα. Μόλις λίγους μήνες νωρίτερα, μια νέα αμερικανική, επιστημονική έρευνα σημείωσε ότι οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου (ατμιστές) έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα και στεφανιαία νόσο. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 96.500 ανθρώπους και διαπιστώθηκε ότι οι ατμιστές ήταν 56% πιθανότερο να πάθουν έμφραγμα, 30% πιθανότερο να πάθουν εγκεφαλικό και 10% πιο πιθανό να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, σε σχέση με όσους δεν έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Επίσης, οι ατμιστές είχαν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη, άγχος κι άλλα συναισθηματικά προβλήματα.

Απομονώνοντας διάφορους γνωστούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (ηλικία, φύλο, βάρος σώματος, υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση κ.ά.), οι ερευνητές βρήκαν ότι οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν 34% πιθανότερο να πάθουν έμφραγμα, 25% πιθανότερο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο και 55% πιο πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα κατάθλιψης κι άγχους. Η ίδια μελέτη βρήκε ότι οι παραδοσιακοί καπνιστές κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο από τους ατμιστές, καθώς ο κίνδυνος για έμφραγμα είναι αυξημένος κατά 165%, για στεφανιαία νόσο κατά 94% και για εγκεφαλικό κατά 78%, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Οι καπνιστές βρέθηκαν επίσης να έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα για υπέρταση, διαβήτη, κατάθλιψη και άγχος σε σχέση με τους μη καπνιστές. άτμισμα ηλεκτρονικό τσιγάρο

Σημαντικό να είναι προσεκτικοί οι καταναλωτές

Όπως γίνεται αντιληπτό λοιπόν από όλα τα παραπάνω, το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά και όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι καπνίσματος έχουν βρεθεί στο «στόχαστρο» ξανά τον τελευταίο καιρό. Η «μάχη» στην αγορά του καπνίσματος ήταν πάντα μεγάλη, αφού αφορούσε εταιρείες «γίγαντες» της οικονομίας, οπότε ο επαναπροσδιορισμός της «πίτας» των κερδών είναι δεδομένο ότι δίνει περιθώρια και για ένα… νέο πόλεμο. Από εκεί και πέρα όμως, τα περιστατικά είναι επίσης αληθινά και δείχνουν, τουλάχιστον, ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να εξετάζουν καλά τα προϊόντα που χρησιμοποιούν, ώστε να είναι 100% σίγουροι για την ασφάλειά τους, καθώς το παραεμπόριο έχει αρχίσει να «ανθεί» και σε αυτούς τους τομείς της αγοράς.

ΣΕΕΠΑ: «Εκτέθηκαν οι πολέμιοι του ατμίσματος»

Τα πρόσφατα περιστατικά στις ΗΠΑ με την οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια (215 περιστατικά σε 25 Πολιτείες) βιάστηκαν πολλοί, δημοσιογράφοι και ιατροί, να τα αιτιολογήσουν ως σύμπτωμα ατμίσματος, παραγνωρίζοντας ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν 10 εκατομμύρια ατμιστές κι η Ευρώπη 17 εκατομμύρια ατμιστές, με αποτέλεσμα αν το άτμισμα ήταν υπεύθυνο και μόνο, θα είχαμε εκατοντάδες χιλιάδες «ασθενείς». Με την πρόοδο των ερευνών, ωστόσο, αφενός αποδείχτηκε ότι το 95% των ασθενών είχε ατμίσει παράνομα προϊόντα της μαύρης αγοράς με χασισέλαιο και αφετέρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη ενός ελαίου βιταμίνης Ε (οξική τοκοφερόλη) στην πλειοψηφία των δειγμάτων. άτμισμα ηλεκτρονικό τσιγάρο
Για άλλη μια φορά εκτέθηκαν οι πολέμιοι του ατμίσματος, αφού βιάστηκαν να καταδικάσουν το εργαλείο, μέσω του οποίου το 40% των καπνιστών στην Ελλάδα μετά το 2014 έκοψε το κάπνισμα. Το μέσο, που 11πλασιάζει την πιθανότητα οριστικής διακοπής του καπνίσματος. Το άτμισμα είναι εδώ, θα είναι εδώ και αύριο, αφού με τα τωρινά στοιχεία αποδεικνύεται μακράν λιγότερο επιβλαβές από τον συμβατικό, καιγόμενο καπνό.
Το άτμισμα, ειδικά στην Ευρώπη κι ειδικότερα στην Ελλάδα, πληροί τις αυστηρές προδιαγραφές που έχει θέσει η Κομισιόν από το 2014 (TPD2) και κάθε προϊόν της αγοράς έχει κοινοποιήσει όλα τα δεδομένα ασφαλείας στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Ατμιστικών Προϊόντων. Για αυτό κι η Κομισιόν επιτρέπει στα προϊόντα που πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας να κυκλοφορούν σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η ατμιστική αγορά έχει δεχθεί δυνατό πλήγμα με την επιβολή ειδικού φόρου (παράλογο για να ένα προϊόν που ωφελεί τη δημόσια υγεία μειώνοντας τους καπνιστές), ενώ το Υπουργείο Υγείας με λογικά άλματα για… Γκίνες… έχει προβεί σε δρακόντειες πρωτοφανείς στον πλανήτη απαγορεύσεις κυκλοφορίας. Την ίδια ώρα που… τσιγάρα πωλούνται παντού.
Ευελπιστούμε ότι η νέα ηγεσία των Υπουργείων, σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή φιλοσοφία του πρωθυπουργού, θα βοηθήσουν τάχιστα να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, με αποκατάσταση ευρωπαϊκών προδιαγραφών στην ελληνική αγορά. Εμείς, είμαστε πάντα διαθέσιμοι να βοηθήσουμε στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και να αποτελέσουμε τους καθημερινούς βοηθούς στον αγώνα για μείωση των Ελλήνων καπνιστών. Ο ΣΕΕΠΑ θα σταθεί αρωγός. άτμισμα ηλεκτρονικό τσιγάρο

Σχόλιο του κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου, προέδρου του ΣΕΕΠΑ (Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος)

 

Οι απόψεις των επαγγελματιών

«Έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που αγοράζουν προϊόντα ατμίσματος στο κατάστημά μας, αλλά δεν έχουμε ακούσει κάποιο παράπονο τελευταία»

Γιώργος Παπαντωνίου, ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ
επί της οδού Παπανδρέου, στο Ίλιον.

«Δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα, οι περισσότεροι, άλλωστε, αγοράζουν ταυτόχρονα και για άτμισμα και για τσιγάρο, καθώς είναι περισσότερο μόδα παρά τρόπος για να το κόψουν»

κα Παναγιώτα Σκουρλή, συνιδιοκτήτρια μίνι μάρκετ «Μικρή Αγορά» επί της οδού Μυκόνου, στο Γαλάτσι.

«Εγώ έχω ακούσει για τα περιστατικά, αλλά ότι πρόκειται για παράνομα προϊόντα. Δεν μου έχει εκφράσει παράπονα κάποιος πελάτης»

Κώστας Μπαξεβανίδης, υπάλληλος στο περίπτερο
επί της οδού Τραλλέων, στη Λαμπρινή.