Μία νέα εφαρμογή που ασχολείται με τη μικρή λιανική έχει αρχίσει να λειτουργεί στην Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα στα καταστήματα όλης της χώρας να μελετούν τις διαδρομές και τη συμπεριφορά των καταναλωτών στην περιοχή που τους ενδιαφέρει, ώστε να αποφασίζουν ανάλογα τον χώρο και τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησής τους, προσελκύοντας παράλληλα και νέους πελάτες.

Τoυ Bάιου Τασούλα

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την Boussias Communications το πρώτο Convenience Retailing Conference στην Ελλάδα, στο Αμφιθέατρο Maroussi Plaza. Σημαντικά στελέχη της αγοράς ανέλυσαν και συζήτησαν την εξέλιξη των μικρών σημείων πώλησης, ενώ παρουσίασαν και τις ευκαιρίες ανάπτυξης του κλάδου. Μεταξύ των παρουσιάσεων του συνεδρίου «έκλεψε» την παράσταση και μία νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, την οποία ανέλυσε ο κ. Λέων Γαβαλάς, Managing Partner της εταιρείας και Υπ. Διδάκτορας ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Σύμφωνα με αυτή τη νέα εφαρμογή, τα καταστήματα της μικρής λιανικής, όπως μίνι μάρκετ και περίπτερα, έχουν τη δυνατότητα να προσελκύουν νέους καταναλωτές και να παίρνουν πληροφορίες για τους ήδη υπάρχοντες, συμμετέχοντας δωρεάν στο νέο αυτό project.

Σε κατηγορίες ταχείας κίνησης, η αναλογία μπορεί να αγγίξει το 7% για προσέλκυση από άλλα σημεία και να οδηγεί σε αύξηση του καλαθιού έως και 28% στους υπάρχοντες επισκέπτες.

Στην ουσία, πρόκειται για ένα… κυνήγι θησαυρού, στο οποίο οι καταναλωτές μπορούν να βρουν σε real time, όπου κι αν βρίσκονται, τις πιο κοντινές παροχές, εκπτώσεις και προσφορές, κερδίζοντας δώρα, ακόμη και με μία απλή επίσκεψη σε ένα κατάστημα. Το περιοδικό «Mini Market & Μικρή Λιανική» απευθύνθηκε στους δημιουργούς της «bespot», της νέας αυτής εφαρμογής, για μια πιο αναλυτική παρουσίαση. Ο κ. Γαβαλάς, σε συνεργασία με την κα Αναστασία Γρίβα, μας εξήγησαν τον τρόπο λειτουργίας και τους στόχους της νέας εφαρμογής, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη για όλα τα καταστήματα της μικρής λιανικής.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή «bespot»

Η εφαρμογή «bespot», η οποία είναι διαθέσιμη δωρεάν στο AndroidPlay και στο iOS Appstore, προσφέρει ευελιξία και ποικιλία επιλογών. Χρησιμοποιώντας το app, οι καταναλωτές κερδίζουν μοναδικά δώρα κι επιβραβεύσεις για άμεση εξαργύρωση, βάσει της τοποθεσίας τους. Απλώς ανοίγοντας την εφαρμογή, ένας καταναλωτής κερδίζει δώρα (εκπτώσεις, κουπόνια, δωροεπιταγές ή δωρεάν προϊόντα) για εξαργύρωση στο σημείο όπου βρίσκεται ή σε κοντινά καταστήματα. Με τον παραπάνω τρόπο, μετατρέπεται η αγοραστική εμπειρία σε ένα «κυνήγι θησαυρού», ενώ τα καταστήματα επιτυγχάνουν αύξηση της επισκεψιμότητας κι ενίσχυση των βραδυκίνητων κατηγοριών.

Συγκεκριμένα, ανοίγοντας την εφαρμογή, ο χρήστης μπορεί να δει στον χάρτη ένα πλήθος από διαφορετικά σημεία, συμπεριλαμβανομένων καταστημάτων, πάρκων κι άλλων σημείων ενδιαφέροντος. Κάθε φορά που ο χρήστης επισκέπτεται ή περνάει από ένα από τα παραπάνω σημεία (spots), κερδίζει πόντους και μπορεί να ανακαλύψει κάποιο δώρο, απλώς ανοίγοντας την εφαρμογή. To δώρο επιβράβευσης του χρήστη έχει μορφή ψηφιακού κουπονιού κι είναι έτοιμο προς εξαργύρωση, είτε στο σημείο όπου αυτός βρίσκεται ή σε κοντινά καταστήματα. Κάθε κουπόνι έχει μοναδικό κωδικό και δυναμικό χρόνο εξαργύρωσης. Παράλληλα, ακόμα κι εάν κάποιος δεν κερδίσει κάποιο δώρο για τα κοντινά σημεία, συλλέγει πόντους τους οποίους μπορεί να εξαργυρώσει ανά πάσα στιγμή, σε μια ποικιλία από προνόμια και δωροεπιταγές.

Ο τρόπος με τον οποίο διανέμονται οι επιβραβεύσεις είναι δυναμικός. Αναλυτικά, μέσα από έναν έξυπνο αλγόριθμο, οι επιβραβεύσεις διανέμονται στοχευμένα, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την τοποθεσία όσο και τις προτιμήσεις του χρήστη. Για παράδειγμα, καταστήματα food-to-go μπορούν να στοχεύουν το φοιτητικό κοινό σε σημεία, όπως στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς ή πανεπιστημιακών κτηρίων. Κάθε φορά που οι φοιτητές ανοίγουν την εφαρμογή στα παραπάνω σημεία μπορούν να κερδίζουν 1+1 καφέ δώρο ή ένα σνακ μαζί με το ρόφημά τους σε συγκεκριμένο κατάστημα στην περιοχή τους.

Καλύτερη αντίληψη των πελατών

Η χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής δίνει τη δυνατότητα προσέγγισης του καταναλωτή σε κάθε στάδιο του αγοραστικού ταξιδιού – πριν μπει στο κατάστημα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, όταν φεύγει κι όταν επιστρέφει σε αυτό. Καθ’ όλο το αγοραστικό ταξίδι γίνεται δειγματοληπτικά συλλογή δεδομένων τοποθεσίας από τους χρήστες που έχουν δώσει τη σχετική άδεια. Σε κάποιους από τους χρήστες εμφανίζονται ερωτήσεις σχετικά με την επίσκεψή τους σε συγκεκριμένα σημεία, σε άξονες που αφορούν: την εμπειρία τους, τη δραστηριότητά τους στο σημείο και τις προτιμήσεις τους. Με αυτό τον τρόπο, γρήγορα κι οικονομικά, μπορούν να πραγματοποιούνται έρευνες που αφορούν brands ή συγκεκριμένα καταστήματα λιανικής.

Αναλυτικά στοιχεία για τη συμπεριφορά του καταναλωτή

Η εφαρμογή «bespot» αξιοποιεί έναν συνδυασμό τεχνολογιών, για να εντοπίσει με ακρίβεια την παρουσία ενός χρήστη σε ένα σημείο (gps, wifi, Bluetooth). Χρησιμοποιώντας δεδομένα τοποθεσίας, προκύπτει ένα νέο επίπεδο άντλησης γνώσης, τα λεγόμενα «location analytics». Τα «location analytics» αξιοποιούν τη δύναμη των υψηλής ακρίβειας δεδομένων τοποθεσίας, για να αναδεικνύουν πληροφορίες που, χωρίς αυτά, δε θα ήταν εφικτό. Μέσα από την ανάλυση δεδομένων τοποθεσίας, ο λιανέμπορος μπορεί να κατανοεί καλύτερα τους χρήστες που τον επισκέπτονται και τις συνήθειές τους. Για παράδειγμα, μια επιχείρηση μπορεί να εντοπίζει από ποια πηγή έρχονται οι περισσότερες εξαργυρώσεις δώρων ή ποια είναι η πιο συχνή επιβεβαιωμένη στάση πριν και μετά την επίσκεψη στο κατάστημα, ή ακόμα και τι τύπου σημεία προτιμούν, συνήθως, οι επισκέπτες τους. Με αυτό τον τρόπο, είναι εφικτή η λεπτομερής κατανόηση των επιμέρους λειτουργιών, όπως ο επιμερισμός κόστους και κερδών, ο προγραμματισμός ανθρωπίνων πόρων, η ικανοποίηση πελατών, η απόδοση προωθητικών ενεργειών κ.λπ.

Η αξία της εφαρμογής «bespot» για τα σημεία μικρής λιανικής

Η εφαρμογή «bespot» δίνει τη δυνατότητα τόσο για προσέλκυση νέων καταναλωτών από κοντινά σημεία όσο και για στόχευση υπαρχόντων καταναλωτών, με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας στο σημείο ή της αύξησης του καλαθιού σε στοχευμένες κατηγορίες.

Στην πρώτη ομάδα καταναλωτών, μέσω της αποστολή κινήτρων σε σημεία που επισκέπτονται, τελικός στόχος είναι να πραγματοποιηθεί επίσκεψή τους στο κατάστημα-στόχο.  Για παράδειγμα, ένα σημείο μπορεί να επιλέξει να δώσει ένα ποσοστό έκπτωσης ή μια προνομιακή τιμή για έναν συνδυασμό προϊόντων σε επιλεγμένους επισκέπτες. Στη δεύτερη ομάδα καταναλωτών, στόχος είναι η ενίσχυση μιας νέας κατηγορίας, προσφέροντας κίνητρο για αγορά ενός νέου προϊόντος, ή η διατήρηση της επισκεψιμότητας στο κατάστημα, δίνοντας πραγματική επιβράβευση τη στιγμή που βρίσκονται σε αυτό για νιοστή φορά.

Έτσι, για παράδειγμα, ένα κατάστημα πώλησης καφέ μπορεί να επιβραβεύει τους επισκέπτες του και σε κάθε δέκατη επίσκεψη να τους δίνει δώρο έναν καφέ, χωρίς να απαιτεί τη χρήση τυπωμένων καρτών. Η εφαρμογή «bespot» διαθέτει ένα μεγάλο εύρος σημείων, συμπεριλαμβανομένων μέχρι στιγμής καταστημάτων πώλησης ρούχων, καλλυντικών, ηλεκτρονικών, προϊόντων ταχείας κίνησης, μίνι μάρκετ και καφέ. Στην πλατφόρμα συμμετέχουν με επιβραβεύσεις τόσο καταστήματα λιανικής όσο και προμηθευτές προϊόντων, σε συνεργασία με καταστήματα λιανικής.

Μέσα από ένα διαχειριστικό panel, η κάθε επιχείρηση μπορεί να εισάγει τις λεπτομέρειες των επιβραβεύσεων (φωτογραφία, περιγραφή, λεκτικά απόδοσης). Η στόχευση του κοινού μπορεί να πραγματοποιείται αυτόματα, είτε να επιλέγει η επιχείρηση τις λεπτομέρειες (π.χ. εάν θέλει να διανέμει τις επιβραβεύσεις μόνο στο σημείο του καταστήματός της ή και σε άλλες κατηγορίες σημείων, τις ώρες που πραγματοποιείται η διανομή επιβραβεύσεων και τις λεπτομέρειες του αγοραστικού κοινού).

Σε κάθε περίπτωση, συμπληρώνεται ο μέγιστος αριθμός επιβραβεύσεων προς διανομή, με το ποσοστό εξαργυρώσεων να εξαρτάται από τη γεωγραφία και την κατηγορία των προϊόντων. Ενδεικτικά, σε κατηγορίες ταχείας κίνησης, το conversion rate μπορεί να αγγίξει το 7% για προσέλκυση από άλλα σημεία και να οδηγεί σε αύξηση του καλαθιού έως και 28% στους υπάρχοντες επισκέπτες. Ο αριθμός των σημείων με δυνατότητα εξαργύρωσης αυξάνεται κάθε μήνα, «ξεκλειδώνοντας» σταδιακά περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Πώς μπορεί ένα κατάστημα να συμμετέχει στην εφαρμογή

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συνεργαστούν δηλώνουν ενδιαφέρον μέσω σχετικής φόρμας στο www.bespot.me/partners, όπου μπορούν να λάβουν αυτόματα περισσότερες πληροφορίες και να μπουν στη λίστα αναμονής. Οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις λαμβάνουν πρόσβαση σε έναν μηχανισμό εξαργύρωσης (μέσω μηνυμάτων sms ή online) του μοναδικού κωδικού των κουπονιών, ο οποίος εμφανίζει αυτόματα εάν ο κωδικός ισχύει κι ενημερώνει το σύστημα για την εξαργύρωση. Χτίζοντας μια συναρπαστική εμπειρία επιβράβευσης, οι καταναλωτές λαμβάνουν πρόσθετη αξία και βελτιώνεται η αποδοτικότητα των προωθητικών ενεργειών κι ο τζίρος των καταστημάτων.

Έδρα: Λεωφόρος Συγγρού 190, Καλλιθέα
website: www.bespot.me