«Χρυσό μετάλλιο» για την Ελλάδα στο λαθρεμπόριο τσιγάρων

«Χρυσό μετάλλιο» για την Ελλάδα στο λαθρεμπόριο τσιγάρων. 

Άλλη μια ανεπιθύμητη «πρωτιά» για τη χώρα μας αποτελεί αυτή του λαθρεμπορίου τσιγάρων, καθώς η Ελλάδα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό παράνομων καπνικών προϊόντων στην Ε.Ε, σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας, ανεξάρτητης Έκθεσης της KPMG.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Έκθεση της KPMG:

-H παράνομη αγορά τσιγάρων στην Ελλάδα το 2019 βρίσκεται στο 22,4% της κατανάλωσης τσιγάρων. Ωστόσο, η χώρα για ακόμα μία χρονιά έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε., με τις απώλειες των κρατικών ταμείων να ανέρχονται στα 610 εκατ. ευρώ το 2019 (σε σχέση με 690 εκατ. ευρώ το 2018).

-Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα καταγράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα κατανάλωσης παραποιημένων τσιγάρων στην Ε.Ε. (1,5 δισ. τσιγάρα).

-Την πεντάδα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομων τσιγάρων μετά την Ελλάδα συμπληρώνουν η Λιθουανία (17,7%), η Ιρλανδία (17,5%), το Ηνωμένο Βασίλειο (16,6%) και η Κύπρος (14,3%).

-Καταγράφεται συνεχιζόμενη μείωση παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. από το 2006, οπότε  και διενεργείται η Έκθεση. Το 2019, καταναλώθηκαν 38,9 δισ. παράνομα τσιγάρα, τα οποία αντιστοιχούν στο 7,9% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στην Ε.Ε.

Τα χαμένα έσοδα για τα ευρωπαϊκά ταμεία είναι 9,5 δισ. ευρώ.