Δίκτυα παράνομου ελαιόλαδου εντόπισε ο ΕΦΕΤ

Δίκτυα παράνομου ελαιόλαδου εντόπισε ο ΕΦΕΤ. 

Το ζήτημα με τα παράνομα λάδια είναι τεράστιο και στη μικρή λιανική, καθώς σε διάφορα καταστήματα διοχετεύονται λάδια αμφιβόλου ποιότητας, επηρεάζοντας τον ανταγωνισμό, αλλά και τη φήμη των μίνι μάρκετ. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων στην Ελλάδα πάντως συνεχίζει να βάζει στοπ σε πολλά κανάλια διακίνησης των συγκεκριμένων προϊόντων και σύμφωνα με νέα ενημέρωση, εντόπισε νέα δίκτυα µη σύννομης διακίνησης νοθευμένων ελαιολάδων, συνεχίζοντας τους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών και της αυθεντικότητας του ελληνικού ελαιολάδου.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ αναφέρει ότι «η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία µε τη Χημική Υπηρεσία Μακεδονίας – Θράκης (Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης – Τμήμα Α’) που διεξήγαγε τις χηµικές αναλύσεις, διαπίστωσε την εμπορία προϊόντων τα οποία, ενώ επισημαίνονται ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, είναι στην πραγματικότητα σπορέλαια τεχνητά χρωματισμένα, αγνώστου προέλευσης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα νοθευμένα προϊόντα με τις εξής επωνυμίες: «ΟΡΜΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ», «ΦΥΣΙΚΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ», «ΚΡΗΤΗΣ», «ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ» και «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ».

Σημειώνεται, ότι σε ορισμένα από τα εν λόγω προϊόντα, η επισήμανση παραπέμπει σε ελληνικά τοπωνύμια, όπως Χαλκιδικής και Κρήτης, γνωστά για την ποιότητα του ελαιολάδου, χωρίς βέβαια να έχουν ουδεμία σχέση με αυτά.

Ο ΕΦΕΤ έχει ήδη προβεί στην ανάκληση/απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων από την εσωτερική αγορά, ενώ καλεί τους καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους αντίστοιχα δοχεία, να μην τα καταναλώσουν».