Στα 50,67 ευρώ το μέσο ημερομίσθιο στην Ελλάδα

Εκατομμύρια ευρώ για κάνναβη στη Λάρισα και την Κόρινθο. 

Σε ενάμιση χρόνο θα υπάρχει η πρώτη παραγωγή τελικού προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης, όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση υπογραφής των πρώτων δύο αδειοδοτήσεων μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ υπάρχουν άλλες 12 προτάσεις στο πλαίσιο της εξέτασης.

Οι εταιρείες ΜΠΙΟΜΕΚΑΝΝ, στη Λάρισα και ΜΠΙΟΠΡΟΚΑΝΝ, στην Κόρινθο, είναι οι δύο εταιρείες που θα προχωρήσουν στη σχετική επένδυση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ στην πρώτη εταιρεία και 12,5 εκατ. ευρώ στη δεύτερη, με 51 θέσεις εργασίας στην πρώτη περίπτωση και 66 στη δεύτερη. Έχουν κατατεθεί άλλοι 12 φάκελοι και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν αδειοδοτηθεί όλοι και συνολικά οι 14 άδειες θα αφορούν 770 θέσεις εργασίας και συνολική επένδυση 185,2 εκατ ευρώ. Η πρώτη επένδυση αφορά σε 11 στρέμματα και η δεύτερη σε 46 στρέμματα. Σημειώνεται ότι το ελάχιστο όριο, για τέτοιου είδους επένδυση, είναι τα 4 στρέμματα.

Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και αφορά σε πολύ μεγάλα ονόματα παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων κι αυτό συμβαίνει διότι έχουν και τεχνογνωσία και εξοικείωση.

Η νομοθεσία, που έχει διαμορφωθεί είναι πλήρης και επαρκής γι΄αυτού του είδους την παραγωγή και εξασφαλίζει όλες τις πλευρές για την ασφάλεια του παραγόμενου προϊόντος αλλά και για την ασφάλεια εκ μέρους της πολιτείας «ελέγχοντας αυτούς που δίνεται η άδεια».

Η άδεια ισχύει για πέντε χρόνια, ενώ η διαδικασία προβλέπει ότι θα κατατεθεί νέος φάκελος για την άδεια λειτουργίας των εταιρείων. Η πολιτική, σε ότι αφορά τα δικαιολογητικά, είναι αρκετά αυστηρή και κάθε χρόνο θα γίνεται έλεγχος, για να διαπιστωθεί ότι δεν έχει αλλάξει η εικόνα της αδειοδότησης.

Στόχος είναι όλη η παραγωγή να εξάγεται και όταν αναδιοργανωθεί το κρατικό μονοπώλιο θα ακολουθήσει η εσωτερική αγορά.