Ελλάδα: Χειρότερη και από τη Ρουάντα στη διαφθορά

Ελλάδα: Χειρότερη και από τη Ρουάντα στη διαφθορά. 

Στη δεύτερη θέση από το τέλος βρέθηκε πανευρωπαϊκά η Ελλάδα στον Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά, που καταρτίζει κάθε χρόνο από το 1995 η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια.

Σύμφωνα με την κατάταξη του 2018, τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψε η Βουλγαρία με «σκορ» 42 μονάδων. Ακολουθεί η χώρα μας που μέσα σε ένα χρόνο «έχασε» τρεις μονάδες και πλέον συγκεντρώνει 45 μονάδες. Στην τρίτη χειρότερη θέση πανευρωπαϊκά βρίσκεται η Ουγγαρία (46), που έχει κατακρημνιστεί κατά οχτώ μονάδες την τελευταία πενταετία. Ο μέσος όρος της περιοχής διαμορφώθηκε στις 66 μονάδες (με άριστα τις 100). Μάλιστα, οι 14 από 20 χώρες που βρέθηκαν στην κορυφή του Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά (Corruption Perceptions Index – CPI) βρίσκονται στη Δυτική Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρώτη παγκοσμίως με σκορ 88 μονάδων έρχεται η Δανία. Ακολουθούν με μικρή διαφορά η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ελβετία (και οι τρεις συγκεντρώνουν 85 μονάδες και μοιράζονται την τρίτη  θέση παγκοσμίως μαζί με  τη Σιγκαπούρη).

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, η Ρωσία κατέλαβε την 138η θέση ως προς τον «Δείκτη αντίληψης της διαφθοράς». Οι συντάκτες της έκθεσης κατέταξαν στην ίδια θέση χώρες όπως το Μεξικό, η Παπούα Νέα Γουϊνέα, ο Λίβανος και το Ιράν.

Σε σύνολο 180 χωρών η Ελλάδα έρχεται 67η και βρίσκεται σε χειρότερη θέση από χώρες όπως η Μαλαισία, η Κούβα, η Ρουάντα, η Μποτσουάνα και η Ουρουγουάη.

Ειδικά για την Ελλάδα η Διεθνής Διαφάνεια αναφέρει ότι η χώρα έπεσε κατά τρεις μονάδες (στις 45 από τις 48 που σκόραρε το 2017), ωστόσο, η κατάταξή της είναι βελτιωμένη κατά εννέα μονάδες σε σχέση με το 2012. «Μια εξήγηση για αυτό είναι το γεγονός ότι από τον 2008 που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση, η χώρα έχει προβεί σε αρκετές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να εξισορροπήσει τα δριμεία μέτρα λιτότητας. Ωστόσο παρά αυτές τις διαρθρωτικές βελτιώσεις, η πρόοδος στην καταπολέμηση της διαφθοράς έχει «παγώσει» στην Ελλάδα και το «βαρίδι» της γραφειοκρατία επιβαρύνει τη χώρα».

Ο Δείκτης Αντίληψης για τη Διαφθορά, κατατάσσει συνολικά 180 χώρες και περιοχές με βάση το πώς αντιλαμβάνονται οι κατά τόπους εμπειρογνώμονες και επιχειρηματίες τα επίπεδα διαφθοράς του δημοσίου τομέα στη χώρα τους. Η κλίμακα που χρησιμοποιείται ξεκινάει από το μηδέν και φτάνει στο 100, με το μηδέν να είναι το χειρότερο επίπεδο.