Εντατικοί έλεγχοι στα τρόφιμα την περίοδο της Σαρακοστής

Εντατικοί έλεγχοι στα τρόφιμα την περίοδο της Σαρακοστής. 

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά τροφίμων, όπως συνηθίζεται κατά την περίοδο της Σαρακοστής, με τα θαλασσινά να μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» των αρμόδιων αρχών. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, με στόχο την προστασία της υγείας και των συμφερόντων των καταναλωτών, εξέδωσε οδηγίες προκειμένου να γίνουν σωστές αγορές σε νωπά και κατεψυγμένα προϊόντα.

Καθώς οι καταναλωτές κατά την περίοδο της Σαρακοστής και ειδικότερα την Καθαρή Δευτέρα καταναλώνουν νηστίσιμα τρόφιμα, πρωταρχικής σημασίας πρακτικές για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία τους αποτελούν η ορθή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη στο σπίτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καθώς και οι προσεκτικοί χειρισμοί των τροφίμων στο σπίτι (πχ καθαριότητα, συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κλπ).

Για τα κατεψυγμένα (χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές): Δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Για τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

Για τα νωπά ( π.χ γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια):

  • Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).
  • Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
  • Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
  • Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
  • Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.

Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.