Τρόφιμα

Συντονισμένες παρεμβάσεις, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με τεκμηριωμένες επιστημονικά θέσεις έχει ξεκινήσει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, αντιδρώντας στο νέο προωθούμενο από την ΕΕ «σύστημα Αξιολόγησης Διατροφικής Ποιότητας – Nutri-Score», η εφαρμογή του οποίου, όπως επισημαίνεται, θα πλήξει ολόκληρους κλάδους, σε περίπτωση εφαρμογής του, από το ελληνικό κράτος.

Το νέο σύστημα, όπως ανέφεραν στελέχη τού Επιμελητηρίου, με τον αλγόριθμο που προτείνεται για την αξιολόγηση, θα φέρει τεράστια σύγχυση στον καταναλωτή. Μάλιστα, ως ένα πρώτο παράδειγμα ανέφεραν ότι πχ εξισώνει την Cola με το ελαιόλαδο και την κέτσαπ. Το ΒΕΑ τονίζει ότι οι κλάδοι τροφίμων και γλυκισμάτων όπως και παραδοσιακών προϊόντων της μεσογειακής διατροφής, θα έρθουν αντιμέτωποι με μια νέα κρίση που μπορεί να θέσει και θέμα βιωσιμότητάς τους.

Ήδη, όπως γνωστοποιήθηκε, παρουσιάστηκαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανό, καθώς και τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ Αντ. Ζαμπέλα, οι θέσεις των παραγωγικών επιχειρήσεων, σχετικά με την καθιέρωση του νέου συστήματος Nutri-Score, καθώς και τα σημαντικά ζητήματα, με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις-μέλη τού ΒΕΑ, με την πιθανή υποχρεωτική εφαρμογή του.

Ο κύκλος των επαφών και δράσεων, του ΒΕΑ περιλάμβανε τηλεδιασκέψεις και συναντήσεις με τους φορείς και κατέληξε στην πρόσφατη δημόσια υπογραφή ενός κειμένου κοινών θέσεων, με τον τίτλο «Πρωτοβουλία για ένα Αποτελεσματικό Σύστημα Διατροφικής Εκπαίδευσης», το οποίο ήδη μέχρι σήμερα, προσυπογράφουν 16 παραγωγικοί φορείς, μεταξύ των οποίων (ενδεικτικά): Σύνδεσμος Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών προϊόντων, Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος, η ΓΣΕΒΕΕ, το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ.).

Στόχος της δημόσιας υπογραφής του παραπάνω κειμένου της ”Πρωτοβουλίας”, είναι, τόσο η υιοθέτηση στρατηγικής, για την ορθή ενημέρωση των καταναλωτών, όσο και η στήριξη των μικρών και πολύ μικρών παραγωγικών βιοτεχνικών επιχειρήσεων-μελών μας και όχι μόνο.

Όπως αναφέρθηκε, από τις θετικές εξελίξεις, της παραπάνω εκδήλωσης της ”Πρωτοβουλίας”, ήταν η υποβολή ερωτήματος για το θέμα, από την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, στην Κομισιόν. Κυρίως όμως, άνοιξε ο δρόμος του δημόσιου διαλόγου για το θέμα, στην Ελλάδα, για πρώτη φορά.

Επόμενες άμεσες ενέργειες της ”Πρωτοβουλίας” είναι, η αναζήτηση συνεργειών και συντονισμένων παρεμβάσεων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με τεκμηριωμένες επιστημονικά θέσεις, με χώρες της Μεσογείου, όσο και των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, όπως Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία.