Τα λειτουργικά τρόφιμα και οι κωδικοί χωρίς λακτόζη έχουν κατακλύσει τα τελευταία χρόνια την αγορά, καθώς καινοτόμα προϊόντα, κατάλληλα και για vegans, κάνουν την εμφάνισή τους και ανατρέπουν την εικόνα στα ράφια και τα ψυγεία των καταστημάτων. 

Επιδόρπια παγωτού, με πρώτη ύλη το καστανό ρύζι και τα υποπροϊόντα του σχεδιάζονται στη βάση καινοτόμου συνταγής, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου «RiceCream», με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όσων έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και τις πρωτεΐνες γάλακτος, είτε έχουν αυτοάνοσα νοσήματα. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Ερευνώ- Δημιουργώ – Καινοτομώ» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και υλοποιείται από το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ Δήμητρα, σε συνεργασία με τη βιομηχανία Ιωάννου Ζαχαροπλαστική, την εταιρεία συμβούλων Ergoplanning και το διαπιστευμένο εργαστήριο αναλύσεων QLAB. 

Στόχος είναι να καταστεί εφικτή η δυνατότητα δημιουργίας τροφίμων, που δεν θα περιέχουν καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα, ούτε και λακτόζη, ενώ παράλληλα θα καλύπτουν τις απαιτήσεις ατόμων που έχουν αποκλείσει από τη διατροφή τους την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, όπως των vegans ή ανθρώπων που νηστεύουν», επισήμανε ο διευθυντής ερευνών του  ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ. Δημήτρης Κατσαντώνης, επιστημονικά υπεύθυνος του έργου «RiceCream». Μετά από ειδική επεξεργασία, θα μπορεί να γίνει η παραγωγή φυτικού γάλακτος από καστανό ρύζι ή ρυζάλευρο, για την αντικατάσταση του γάλακτος ζωικής προέλευσης στα επιδόρπια παγωτού, ενώ θα γίνει χρήση φρούτων και λαχανικών, καθώς και υποπροϊόντων αυτών υψηλής διατροφικής αξίας, ώστε να υποκαταστήσουν τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος αλλά και το αυγό μειώνοντας έτσι και το ποσοστό των προστιθέμενων θερμίδων», υπογράμμισε. Το επιδόρπιο παγωτού, που επιχειρείται στο πλαίσιο του έργου «RiceCream», αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές του 2022, αρχικά στις βασικές γεύσεις βανίλια, σοκολάτα και μάλλον φράουλα.