Για τον ΕΦΚ στον καφέ, που επιβαρύνει τους καταναλωτές με ποσό που υπερβαίνει τα 130 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, μίλησε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, κ. Γιάννος Μπενόπουλος.

Σχετικά με τις ανατιμήσεις στα ράφια των καταστημάτων πώλησης τροφίμων, ο ίδιος τόνισε ότι «μέχρι στιγμής οι ανατιμήσεις κυμαίνονται από 0,50 ευρώ έως και 2 ευρώ το κιλό με ΦΠΑ» και πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος των επιβαρύνσεων έχει απορροφηθεί από τις εταιρείες καφέ. Ωστόσο, εκτίμησε ότι ο κύκλος των ανατιμήσεων δεν έχει ολοκληρωθεί και χαρακτήρισε πολύ πιθανό να υπάρξουν νέες αυξήσεις τιμών το επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με τη συνολική κατανάλωση καφέ στα σούπερ μάρκετ, στο πρώτο τετράμηνο του έτους παρατηρείται μείωση του όγκου μεσοσταθμικά 5-6%. Ωστόσο, σε αξία δεν υπάρχει μείωση δεδομένου ότι οι απώλειες σε όγκο καλύπτονται από τις αυξήσεις των τιμών που κινούνται μεσοσταθμικά στο 7%.

Σύμφωνα με τον κ. Μπενόπουλο, η αξία των πωλήσεων όλων των ειδών καφέ στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων ανέρχεται συνολικά στα 300 εκατ. ευρώ με το 10% των πωλήσεων στο α’ τρίμηνο του 2022 να προέρχεται από τις κάψουλες εσπρέσο. Επίσης, ο ελληνικός καφές (που αντιστοιχεί στο 50% της κατανάλωσης σε όγκο) στο α’ τρίμηνο υποχωρεί κατά 5% αγγίζοντας τα επίπεδα των απωλειών που έχει η κατηγορία του καφέ συνολικά στα σούπερ μάρκετ. Ο στιγμιαίος καφές αντιστοιχεί στο 20% της αγοράς και ο φίλτρου μαζί με τον εσπρέσο στο 25%.