λιανεμπόριο

Την εξαίρεση του λιανεμπορίου από τα νέα τεκμήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ζήτησε η ΕΣΕΕ με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Σε σχετική συνάντηση, ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Γιώργος Καρανίκας με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη υπογράμμισε ότι «η αυθαίρετη κατηγορία πως οι Έλληνες έμποροι είναι, εκ συστήματος φοροφυγάδες, δεν είναι αποδεκτή».

Όπως είπε ο πρόεδρος, «θίγει την τιμή και την υπόληψη ολόκληρου του εμπορικού κλάδου και προσκρούει στη πραγματική εικόνα του λιανικού εμπορίου της ψηφιακής εποχής. Δηλαδή με την εκτεταμένη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, του pos και του mydata και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη φορολογική διοίκηση που καθιστούν τη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων απολύτως διάφανη και ελεγχόμενη ανά πάσα στιγμή.

Ο κ. Καρανίκας αναφέρθηκε στο «φορολογικό παράδοξο» της επίμαχης διάταξης. Όπως εξήγησε, ενώ αιφνιδιαστικά οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι τιμωρούνται οριζόντια ως φοροφυγάδες, στην λίστα με τα θεωρούμενα ως τα πιο «ύποπτα» για φοροδιαφυγή επαγγέλματα, που η ίδια η κυβέρνηση έχει θεσπίσει με νόμο από το 2021, δεν περιλαμβάνεται το λιανικό εμπόριο. «Γι’ αυτό οι αποδείξεις σε εμπορικό κατάστημα που εκδίδονται μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών δεν πριμοδοτούνται με έξτρα έκπτωση φόρου, όπως ισχύει για τα επαγγέλματα της εν λόγω λίστας» όπως είπε.

Ο πρόεδρος σημείωσε, ακόμη, πως είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν χιλιάδες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις με πολύ χαμηλά ετήσια καθαρά έσοδα μετά την πανδημία, στην ελληνική αγορά των πολλών «ταχυτήτων» και των μεγάλων ανισοτήτων. Υπενθύμισε πως το εισόδημα των καταναλωτών έχει μειωθεί και μετατοπίζεται συνεχώς, από κλάδους όπως η ένδυση/υπόδηση και τα έπιπλα, προς τα βασικά είδη διατροφής, ενισχύοντας τους τζίρους των σουπερμάρκετ.