Αλλάζει τη διατροφή των Ελλήνων ο κορονοϊός

Αλλάζει τη διατροφή των Ελλήνων ο κορονοϊός. 

Σημάδια αλλαγής στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων κατέγραψε η τελευταία έρευνα του ΙΕΛΚΑ, καθώς η επιδημία του κορονοϊού έχει μεταβάλει τα δεδομένα στην καθημερινότητα των καταναλωτών.

Πιο συγκεκριμένα, το 49% του κοινού δήλωσε ότι μαγειρεύει περισσότερο έναντι του 29%, που ανέφερε ότι μαγειρεύει λιγότερο, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 44% της προηγούμενης εβδομάδας. Η εξέλιξη αυτή είναι αναμενόμενη λόγω της μείωσης της αγοράς της εστίασης.

Παρά το γεγονός όμως ότι η αύξηση της μαγειρικής σχετίζεται με πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, κάτι τέτοιο δεν απεικονίζεται στα δεδομένα. Μόλις το 23% δηλώνει ότι τρέφεται πιο υγιεινά σε σχέση με πριν την κρίση του κορωνοϊού, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το 34% της προηγούμενης μέτρησης. Η τάση αυτή αποδίδεται στην μακροχρόνια παραμονή των καταναλωτών στο σπίτι, η οποία αυξάνει τον αριθμό των γευμάτων, την κατανάλωση θερμίδων αλλά και ζάχαρης, σε συνδυασμό μάλιστα με μειωμένη σωματική άσκηση.

Τέλος, σημαντική διαφοροποίηση καταγράφεται στη διατροφή της νηστείας του 2020 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα το 27% των καταναλωτών δηλώνει ότι δεν θα νηστέψει φέτος έναντι 24% των προηγούμενων ετών. Το 14% νηστεύει μόνο συγκεκριμένες ημέρες, έναντι του 12% τα προηγούμενα χρόνια. Το 52% θα νηστέψει τη Μεγάλη εβδομάδα και το 8% όλη τη σαρακοστή έναντι, 10% τα προηγούμενα χρόνια.