περίπτερα Αθήνας

Στην κατάργηση κι απομάκρυνση 323 περιπτέρων, από την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας προχώρησε ο Δήμος Αθηναίων, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις του και ο ίδιος ο δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης.

Η αρχή έγινε από εκείνα τα περίπτερα που είχαν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους, αλλά ακλούθησαν και όσα ανταποκρίνονταν στα προβλεπόμενα από το νόμο. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Καμίνης εξήγησε ότι τα περίπτερα αυτά, προκαλούσαν εμπόδια στους πεζούς και υποβάθμιζαν την εικόνα της πρωτεύουσας.

Το κριτήριο για την κατάργησή τους δε, ήταν οι κανόνες βιώσιμης κινητικότητας, το εύρος των πεζοδρομίων, η ασφάλεια που απορρέει από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και η εμπορικότητα των δρόμων. «Η οριστική κατάργηση του ενός τρίτου των θέσεων εγκαταλελειμμένων περιπτέρων στην Αθήνα απελευθερώνει χώρο για τους πεζούς και βοηθά σημαντικά στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αστικού τοπίου της Αθήνας», σχολίασε σχετικά ο κ. Καμίνης.

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Εμπορίου και Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων, Νέλλη Παπαχελά επισήμανε ότι «η απόφαση για τον εξορθολογισμό των θέσεων περιπτέρων που λάβαμε έρχεται ως φυσική συνέχεια των παρεμβάσεων που ήδη θέσαμε σε εφαρμογή από την αρχή του 2018 με τη νέα Κανονιστική για την απελευθέρωση του δημόσιου χώρου».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι το 2011 τα περίπτερα που είχαν καταγραφεί στην Αθήνα ήταν 931 και τα 473 έχουν κηρυχθεί κενά, δηλαδή ο δικαιούχος τους έχει αποβιώσει και έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του δήμου.