Food Expo 2023. Οι τάσεις στην αγορά αλλά και πλήθος νέων προϊόντων για τα ράφια και τα ψυγεία των μίνι μάρκετ, των καταστημάτων ψιλικών και των περιπτέρων παρουσιάστηκαν στη Food Expo 2023, τη μεγαλύτερη Έκθεση Τροφίμων και Ποτών στην Ελλάδα.

Του Στέλιου Ασλανίδη

Σε πρώτο πλάνο η υγιεινή διατροφή

Το τριήμερο 18 με 20 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Metropolitan Expo του αεροδρομίου Αττικής η Food Expo 2023, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τους επαγγελματίες της μικρής λιανικής, αφού αναδείχθηκαν οι τάσεις στις κατηγορίες των τροφίμων και των ποτών, ενώ παρουσιάστηκε και πλήθος νέων προϊόντων που είναι ήδη διαθέσιμα ή θα τεθούν σύντομα στη διάθεση των καταστημάτων για την τοποθέτησή τους στα ράφια και στα ψυγεία τους. Η έκθεση αποτέλεσε ένα meeting point για περισσότερες από 1.300 προμηθευτικές και εμπορικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, με συμμετοχή χιλιάδων επαγγελματιών του κλάδου. Έφερε έτσι σε επαφή παραγωγούς και αγοραστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτελώντας εφαλτήριο για επενδύσεις στον κλάδο τροφίμων και ποτών στη χώρα μας.

Πάνω από 1.300 εκθέτες από όλη την Ελλάδα

Η Food Expo 2023 επιβεβαίωσε τη δυναμική της με την παρουσία μεγάλων και μικρότερων επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό. Υπολογίζεται ότι οι Έλληνες και ξένοι εκθέτες ξεπέρασαν τον τεράστιο για τα ελληνικά δεδομένα αριθμό των 1.300 συμμετοχών. Ανάμεσά τους ήταν μερικές από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες παραγωγικές και μεταποιητικές μονάδες, που ανέδειξαν τα προϊόντα τους σε δεκάδες χιλιάδες Έλληνες και ξένους αγοραστές, επαγγελματίες και επιχειρηματίες από τους κλάδους της Οργανωμένης Λιανικής, του Χονδρεμπορίου, της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών, των Ξενοδοχείων και της Μαζικής Εστίασης.

Οι Έλληνες και ξένοι εκθέτες που συμμετείχαν στη Food Expo 2023 παρουσίασαν πλήθος προϊόντων σε κατηγορίες όπως γαλακτοκομικά και τυροκομικά, προϊόντα ζύμης, αρτοσκευάσματα, ελαιόλαδο, κρέας και κρεατοσκευάσματα, αλλά και ζυμαρικά, βιολογικά, ΠΟΠ, κατεψυγμένα τρόφιμα και λαχανικά, dressings και dips, φρέσκα ψάρια, χυμούς, αναψυκτικά, έτοιμα γεύματα κ.ά. Από το εξωτερικό, περίπου 250 εκθέτες παρουσίασαν τα προϊόντα τους για την ελληνική αγορά, εκπροσωπώντας συνολικά πάνω από 40 χώρες, όπως οι εξής: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Τουρκία, Ινδία, Κύπρο, Αίγυπτο, Ισπανία, Νέα Ζηλανδία, Ουζμπεκιστάν, Ιρλανδία, Λίβανος, FYROM, Νότια Κορέα, Ισραήλ, Ρουμανία κ.ά. Μετά από τρεις επιτυχημένες ημέρες, η Food Expo αποτέλεσε και πάλι κομβικό σημείο συνάντησης για όλους τους επαγγελματίες του F&B κλάδου, με τις κορυφαίες παραγωγικές και προμηθευτικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών και ανανεώνουν το ραντεβού τους για το 2024.

Κυρίαρχη τάση η υγιεινή διατροφή

Το τριήμερο 18 με 20 Μαρτίου, χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν το «παρών» στο Metropolitan Expo για τη Food Expo 2023, και ακόμη περισσότερα ήταν τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν στο κοινό. Ανάμεσά τους και πλήθος από κωδικούς για τα ράφια και τα ψυγεία των καταστημάτων της μικρής λιανικής, για τα οποία θα πάρετε μία γεύση στις παρακάτω σελίδες. Το περιοδικό «Mini Market & Μικρή Λιανική» βρέθηκε και σε αυτή την Έκθεση για να σας μεταφέρει το «κλίμα» αλλά και τις τάσεις της αγοράς. Φέτος, λοιπόν, η υγιεινή διατροφή είναι αυτή που αναδείχθηκε ως κυρίαρχη τάση, ειδικά στα προϊόντα που αφορούν το κανάλι του μίνι μάρκετ. Από snacks μέχρι σοκολάτες και αναψυκτικά, οι κωδικοί που συμφωνούν με τις απαιτήσεις της νέας γενιάς καταναλωτών για πιο υγιεινά προϊόντα με λιγότερη ζάχαρη, χωρίς γλουτένη, χαμηλές θερμίδες, περιορισμένα λιπαρά και αυξημένη πρωτεΐνη ήταν αναρίθμητοι στα περίπτερα των εκθετών της Food Expo 2023.

Δεν έλειψαν και τα special events

Εκατοντάδες επαγγελματίες από κάθε γωνιά της Ελλάδας γέμισαν τους χώρους των παράλληλων εκδηλώσεων της FOOD EXPO, όπου παρακολούθησαν για τελευταία ημέρα τα ξεχωριστά special events από κορυφαίους experts του κλάδου. Στο Workshops & Seminars, το ενδιαφέρον κέντρισαν οι ομιλίες της Ημερίδας που διοργάνωσε ο ΣΕΒΤ για τον νέο Κανονισμό για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας και τις προκλήσεις για τη Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών. Στο Mediterranean Food Stage στο Hall 1 πραγματοποιήθηκαν live cooking shows από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τον Chef Μανώλη Ραϊνάκη, το επιμελητήριο Ηλείας και τον Chef Βασίλη Καρούμπα, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Chef Δημήτρη Καλιάκη και τα Live Cooking Shows από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων.