Γάλατα από ξηρούς καρπούς στα ελληνικά ράφια

Γάλατα από ξηρούς καρπούς στα ελληνικά ράφια

Οι διατροφικές ανάγκες των καταναλωτών, που αλλάζουν καθημερινά, και η αυξημένη ζήτηση για εναλλακτικά προϊόντα, έχουν οδηγήσει τις εταιρείες στο άνοιγμα ενός νέου καναλιού αξιοποίησης των ξηρών καρπών, μέσω της παραγωγής φυτικών ροφημάτων.

Γάλατα από ξηρούς καρπούς στα ελληνικά ράφιαΤα συγκεκριμένα προϊόντα στο εξωτερικό είναι εδώ και αρκετά χρόνια καθιερωμένα στη συνείδηση και τις προτιμήσεις των καταναλωτών και λειτουργούν κυρίως ως υποκατάστατα του «συμβατικού» γάλακτος. Η τάση αυτή με σταθερά βήματα φαίνεται να επηρέασε και την ελληνική αγορά, αφού αντίστοιχα προϊόντα φυτικής προέλευσης «κοσμούν» πλέον τα ράφια και των εγχώριων σούπερ μάρκετ. Το πλεονέκτημα των φυτικών ροφημάτων έγκειται στο γεγονός ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα λιπαρών, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ασβέστιο και βιταμίνες (Β2, Β12, Ε), ενώ παράλληλα αποτελούν κατάλληλη επιλογή για χορτοφάγους, για όσους έχουν δυσανεξία ή δεν καταναλώνουν από επιλογή γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ως πιο διαδεδομένο προϊόν στην κατηγορία χαρακτηρίζεται το γάλα αμυγδάλου, ένα ρόφημα που περιέχει σχεδόν τις μισές θερμίδες σε σχέση με το αγελαδινό γάλα, τη μισή ποσότητα πρωτεΐνης και είναι πλούσιο σε ασβέστιο. Το γάλα αμυγδάλου περιέχει αποκλειστικά καλά λιπαρά, και όχι κορεσμένα ή βλαβερά και είναι απολύτως ασφαλές για άτομα με υψηλή χοληστερόλη, ζάχαρο, αλλεργίες στο αγελαδινό γάλα, για όσους προσέχουν το βάρος τους ή επιθυμούν να ενισχύσουν την πρόσληψη ασβεστίου. 

Εναλλακτικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν ρόφημα φυστικιού, προϊόν υψηλής περιεκτικότητας φυτικών ινών, ανόργανων αλάτων και βιταμινών ή ρόφημα καρυδιού με Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, πλούσιων σε πολυακόρεστα. Στην αγορά επιπλέον υπάρχουν ροφήματα από φυσικό καρπό καρύδας με αντιοξειδωτική δράση και από ταχίνι, που βασίζονται στις ευεργετικές ιδιότητες του σουσαμιού. Κι ενώ τα προηγούμενα χρόνια τα εναλλακτικά φυτικά ροφήματα ήταν διαθέσιμα κυρίως από ξένες εταιρείες, τώρα πια βιομηχανίες, όπως η Όλυμπος και η Δέλτα, φαίνεται να έχουν επενδύσει στο συγκεκριμένο υποσχόμενο τομέα, δίνοντας αρκετές επιλογές στους καταναλωτές με διευρυμένη γκάμα προϊόντων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών Innova Market Insights, η παγκόσμια αγορά φυτικών ροφημάτων έχει πολλές δυνατότητες και αναμένεται το 2018 να αγγίξει τα 16,3 δισ. δολάρια, σε σχέση με τα 7,4 δισ. δολάρια του 2010. Το «γάλα αμυγδάλου» υπολογίζεται να «αναρριχηθεί» στα 2,68 δισ. δολάρια σε ορίζοντα πενταετίας, εντοπίζοντας τα μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης στην περιοχή της Ασίας.