Ελαΐς-Unilever: Η απάντηση για το

To Brexit είναι γνωστό πως έχει προκαλέσει πολλές πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις, ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι όροι του διαζυγίου της Βρετανίας με την ΕΕ. Καμιά φορά όμως –για να μην πούμε πάντα- η ζωή τρέχει πιο γρήγορα από τις αποφάσεις των πολιτικών. Έτσι η πολυεθνική Unilever που έχει έδρα σε Βρετανία και Ολλανδία, αποφάσισε να γίνει αμιγώς βρετανική και να απορρίψει την ολλανδική της ταυτότητα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Για την κίνηση αυτή έγιναν συναντήσεις των μετόχων και στις δύο χώρες και καθορίστηκε το χρονοδιάγραμμα του διαχωρισμού.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η πρώτη απόφαση από την Unilever να εγκαταλείψει την ολλανδική της ταυτότητα και να κρατήσει μόνο την βρετανική ελήφθη τον περασμένο Ιούνιο. Τώρα ανακοίνωσε τα βήματα και τις ημερομηνίες που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σύμφωνα με ΜΜΕ του Βελγίου η εταιρεία επιθυμεί το όλο θέμα να έχει διευθετηθεί μέχρι τις 22 Νοεμβρίου.

Η πρώτη κίνηση που θα γίνει θα είναι η συνάντηση των Ολλανδών μετόχων στις 21 Σεπτεμβρίου. Εφόσον το σχέδιο που θα προταθεί γίνει αποδεκτό, ο βρετανικός τομέας της εταιρείας θα προχωρήσει σε ψηφοφορία στις 12 Οκτωβρίου. Να πούμε πως τα παραπάνω αποτελούν ουσιαστικά μία τυπική διαδικασία, καθώς οι διαπραγματεύσεις για να γίνει αμιγώς βρετανική η Unilever «έτρεχαν» όλους τους προηγούμενους 18 μήνες με όλους τους μετόχους και στις δύο χώρες και πρακτικά θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να υπάρξουν ψήφοι ενάντια στον σχεδιασμό που έχει γίνει.

Ωστόσο μπορεί οι μέτοχοι στις δύο χώρες να τα έχουν μιλήσει και να τα έχουν συμφωνήσει, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με το Ολλανδικό κράτος που δεν φαίνεται να του αρέσει καθόλου η εξέλιξη της όλης υπόθεσης, καθώς οι οικονομικές απώλειες για την Ολλανδία δεν θα είναι καθόλου μικρές. Η Unilever υπολογίζεται πως καταβάλει ετησίως 200 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους και το Ολλανδικό κοινοβούλιο για να αποφύγει την «χασούρα» απειλεί πως θα ζητήσει αποζημίωση 11 δισεκατομμυρίων ευρώ αν η εταιρεία αποχωρήσει πλήρως από την χώρα. Εκπρόσωποι της Unilever παραδέχθηκαν πως η Ολλανδία προχωρήσει πράγματι σε ένα τέτοιο μέτρο δεν θα είναι προς το συμφέρον των μετόχων η αποχώρηση από την Ολλανδία.