marketing

Για όλους εσάς που ήδη ασχολείστε ενεργά με την τεχνολογία, προς όφελος της επιχείρησής σας και θέλετε να μάθετε και να αναπτύξετε και άλλες μεθόδους που μπορεί να σας βοηθήσουν, θα σας αναφέρουμε ένα ακόμη εργαλείο που ακούει στο όνομα Inbound Marketing.

Τoυ Στέλιου Ασλανίδη

Η σωστή digital προώθηση

Το Inbound Marketing είναι o σύγχρονος τρόπος για να σχεδιάζετε και να εκτελείτε αποτελεσματικά digital marketing ενέργειες. Ουσιαστικά, το Inbound Marketing αφορά τους τρόπους που χρησιμοποιεί μια εταιρεία για να κερδίσει την προσοχή των
καταναλωτών.

Με τον όρο Inbound Marketing, χαρακτηρίζουμε τους τρόπους προβολής μιας εταιρείας μέσω blogs, videos, infographics, eBooks, newsletters, whitepapers, SEO, social media marketing και άλλες μορφές content marketing (στοχευμένο περιεχόμενο).
Επίσης, χρησιμοποιούνται οι περισσότερες πλατφόρμες μετάδοσης και διακίνησης περιεχομένου όπως το Facebook, το Twitter, το YouTube και διάφορα blogging websites, που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες εγγραφής και χρήσης.

Το Inbound Marketing είναι η νέα marketing φιλοσοφία που βασίζεται στη δημιουργία περιεχομένου, το οποίο βοηθάει τον υποψήφιο πελάτη σας:
– να αναγνωρίσει τις ανάγκες του,
– να κατανοήσει τις διαθέσιμες λύσεις και προϊόντα,
– να καθορίσει αξιοκρατικά κριτήρια αξιολόγησής τους,
– να επιλέξει, ιδανικά, τη δική σας εταιρεία.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε λοιπόν, ότι το Inbound Marketing είναι μια νέα στρατηγική marketing, που καταφέρνει να προσελκύσει πιθανούς πελάτες και να τους οδηγήσει στην επιχείρησή σας, μέσω ποιοτικού διαδικτυακού περιεχομένου. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή διαφήμιση, που πασχίζει να τραβήξει το ενδιαφέρον τους, αυτός ο τύπος marketing προσπαθεί να διευκολύνει τους πελάτες που ήδη ψάχνουν για προϊόντα ή υπηρεσίες στο διαδίκτυο με τέτοιον τρόπο, ώστε να τα βρουν στη δική σας επιχείρηση.

Τα 5 στάδια μιας Inbound Marketing στρατηγικής

1. Προσέλκυση επισκεπτών στο site ή στο eShop μας (ή όπου αλλού φιλοξενείται η παρουσία των προϊόντων μας).
2. Μετατροπή των επισκεπτών σε leads (άτομα που έχουν τις προοπτικές να γίνουν πελάτες της εταιρείας μας).
3. Μετατροπή των leads σε πελάτες.
4. Μετατροπή των πελατών σε επαναλαμβανόμενους πελάτες, με υψηλά περιθώρια κέρδους και σε promoters της εταιρείας μας.
5. Διαρκής ανάλυση των αποτελεσμάτων με στόχο την ολοένα βελτίωση της inbound marketing στρατηγικής μας.

 Τι περιλαμβάνει μία Inbound Marketing στρατηγική

  • Δημιουργία περιεχομένου – Δημιουργία στοχευμένου περιεχομένου, που απαντάει σε βασικές ερωτήσεις και ανάγκες των πελατών μας. Στη συνέχεια γίνεται «διανομή» του περιεχομένου αυτού, με όλα τα διαδικτυακά μέσα που διαθέτουμε (πληρωμένα και δωρεάν).
  • Lifecycle Marketing – Ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκεται στην αγοραστική διαδικασία ο κάθε άνθρωπος που αλληλεπιδρά με την εταιρεία μας, πρέπει να χρησιμοποιούμε διαφορετικές ενέργειες marketing, για να τον προσεγγίσουμε και να τον μετατρέψουμε, μέσω αυτών των ενεργειών, σε πελάτη μας.
  • Προσωποποίηση – Όσα περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες έχουμε για τους leads μας, τόσο καλύτερα μπορούμε να προσωποποιήσουμε τα μηνύματά μας στις συγκεκριμένες και ξεχωριστές ανάγκες τους.
  • Πολυκαναλική επικοινωνία – Το Inbound Marketing είναι πολυκαναλικό από τη φύση του. Προσεγγίζει τους ανθρώπους στα σημεία όπου αυτοί βρίσκονται, στο κανάλι που θέλουν οι ίδιοι να αλληλεπιδράσουν με την εταιρεία ή τα προϊόντα μας.
  • Ενσωμάτωση εργαλείων – Χρειάζεται ένας συνδυασμός publishing και analytics εργαλείων για να μπορέσουμε να δημοσιεύουμε το κατάλληλο περιεχόμενο, στο σωστό σημείο, την κατάλληλη στιγμή.

Λειτουργία

  • Καθορίστε τα κοινά στα οποία απευθύνεστε και θα ανακαλύψουμε τις λέξεις και φράσεις που χρησιμοποιούν για να αναζητήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας.
  • Μοιράστε το περιεχόμενο μέσα από τα social media και θα το προωθήσουμε σε διαφημιστικά δίκτυα, για να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες στο web site σας.
  • Σχεδιάστε και υλοποιήστε websites και blogs, όπου θα δημοσιεύουμε ενημερωτικό περιεχόμενο που θα παράγουμε, σε συνεργασία με τις δικές σας ομάδες, απευθυνόμενοι στοχευμένα στα κοινά σας

Το κέρδος από το Inbound Marketing

Με το Inbound Marketing όλες οι ενέργειές σας έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία παρακολουθείτε και αξιολογείτε ανά πάσα στιγμή. Έτσι, μπορείτε σταδιακά να αναγνωρίσετε ποιες από τις ενέργειες αυτές λειτουργούν καλύτερα για εσάς και σας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους και στους πελάτες σας.

*leads: Στο marketing, lead ονομάζουμε έναν καταναλωτή, ο οποίος έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται ή να ερευνά σχετικά με προϊόντα ή υπηρεσίες μιας επιχείρησης.