Οινόραμα 2018: Απολαυστικές οινικές στιγμές!

Με φετινό σλόγκαν «το κρασί είναι παντού και… πάντα στο Οινόραμα» άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της και φέτος στο Ζάππειο Μέγαρο, η μεγαλύτερη έκθεση κρασιού που οργανώνεται από το 1994, η οποία πραγματοποιήθηκε 10-12 Μαρτίου. Με τη μαζική συμμετοχή οινοποιείων απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, την επισκεψιμότητα των επαγγελματιών που ξεπέρασαν τους 10.000, η επιτυχία του Οινοράματος σίγουρα ήταν αναμφισβήτητη και γι’ αυτή τη χρονιά!

Της Ελένης Καραμπάτσου

Όσοι επισκέφθηκαν το Οινόραμα είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε περισσότερες από 2.000 διαφορετικές ετικέτες από 350 οινοποιεία και αποσταγματοποιεία. Η εμπειρία αυτή ήταν πραγματικά μοναδική, καθώς το εύρος προσφοράς ξεπέρασε κάθε προσδοκία καλύπτοντας οποιαδήποτε προτίμηση και κάθε επαγγελματική ανάγκη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτό που έκανε τη φετινή έκθεση να διακριθεί και να ξεχωρίσει, ήταν η «ποιότητα» των επισκεπτών. Δηλαδή, ο επισκέπτες που βρέθηκαν εκεί δεν ήρθαν μόνο για να δοκιμάσουν κρασί και να περάσουν τον χρόνο τους, αλλά για να διευρύνουν τις γνώσεις τους γύρω από την οινική παραγωγή.

Οινόραμα 2018: Απολαυστικές οινικές στιγμές!Αυτό είναι κάτι που έγινε παραδεκτό από δύο σημαντικές προσωπικότητες του χώρου, τον Jerome Demiere, Γάλλο οινοπαραγωγό από την Καμπανία και εκθέτη του Οινοράματος και από τον Ernst Loosen, από τους σπουδαιότερους οινοπαραγωγούς της Γερμανίας που επίσης ήταν εκθέτης στο φετινό Οινόραμα. Στο Οινόραμα 2018 λανσαρίστηκαν πολλές από τις «νέες κυκλοφορίες» κρασιών που κυκλοφορούν στην αγορά τον τελευταίο χρόνο, τα οποία σύμφωνα με τον κατάλογο της έκθεσης ήταν 417.

Από τη μεγάλη αυτή έκθεση οίνων, αναδείχθηκαν και τα κρασιά ειδικής οινοποίησης, όπως για παράδειγμα εκείνα που ζυμώθηκαν και ωρίμασαν μέσα σε πήλινους αμφορείς ή που παλαιώθηκαν σε φιάλες που βυθίστηκαν στη θάλασσα ή που οινοποιήθηκαν με τις ελάχιστες δυνατές οινικές κατεργασίες. Αυτά τα κρασιά, όπως και τα κρασιά από μικρές και «άγνωστες» ποικιλίες αμπέλου, ήταν συγκεντρωμένα στην αίθουσα των «Οινικών Αποκαλύψεων» του Οινοράματος.

Στο σημείο αυτό, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στην «Πλατεία Γευσιγνωσίας». Πρόκειται για τη μεγάλη αίθουσα, όπου ήταν εκτεθειμένες 250 ανοιχτές φιάλες επιλεγμένων κρασιών από τους εκθέτες οινοποιούς ως τα πλέον αντιπροσωπευτικά τους. Παράλληλα με την έκθεση έγινε και η 1η παρουσίαση των βραβευμένων οίνων του φετινού «Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου και Αποσταγμάτων της Θεσσαλονίκης» που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα μεταξύ 27 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου.

Επιπλέον, το Οινόραμα αναδείχθηκε σε σπουδαία ευκαιρία όχι μόνο για τους επαγγελματίες και τους έμπειρους γευσιγνώστες, αλλά και για… τους πρωτάρηδες του κρασιού καθώς τους δόθηκε η δυνατότητα δωρεάν ξενάγησης στην έκθεση με στοχευμένες στάσεις και δοκιμές αντιπροσωπευτικών οίνων.

Το Οινόραμα 2018 άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε επισκέπτες και επαγγελματίες, επαληθεύοντας τη φήμη του ως ένα σημαντικό και μεγάλο ραντεβού του αμπελοοινικού κλάδου, προσφέροντας όχι μόνο γευστικές δοκιμές αλλά και επαγγελματικές γνωριμίες για τους ειδικούς του χώρου.