Τα καπνικά προϊόντα συνεχίζουν να αποτελούν την κορυφαία κατηγορία πωλήσεων στη μικρή λιανική, αλλά η αγορά έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια, με την είσοδο των εναλλακτικών κωδικών.

Θερμαινόμενες ράβδοι καπνού και ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν διαμορφώσει νέα δεδομένα και για τα καταστήματα της μικρής λιανικής, με την εξέλιξη της αγοράς να συνεχίζεται μάλιστα με γοργούς ρυθμούς.

Οι αρμόδιες αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα προσπαθούν να ελέγξουν τα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα, με τους επαγγελματίες της μικρής λιανικής να είναι αναγκασμένοι να παρακολουθούν όσα συμβαίνουν και επηρεάζουν και τις δικές τους τοποθετήσεις στα ράφια, αλλά και τις τιμές των προϊόντων.

Ανάμεσα στις πιο σημαντικές αλλαγές των τελευταίων μηνών, είναι η απαγόρευση στις γεύσεις για τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού, καθώς και η απόφαση να επιβληθεί φόρος κατανάλωσης στα «θερμαινόμενα προϊόντα χωρίς καπνό» και τα «σακουλάκια νικοτίνης», μέσω συμπερίληψης αυτών στο υφιστάμενο πλαίσιο εθνικής φορολογίας καπνικών προϊόντων.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα προκλήθηκε και ένα αλαλούμ με τα προϊόντα κάνναβης, αφού η ουσία HHC (εξαϋδροκανναβινόλη) και τα παράγωγά της, μετατέθηκαν… εν μία νυκτί, στο νόμο για τα ναρκωτικά, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους προμηθευτές τους, αλλά και στους επαγγελματίες της μικρής λιανικής. Τα καταστήματα έπρεπε να τα αποσύρουν άμεσα από τα ράφια, αλλά δεν υπήρξε κάποιο πλάνο για το πως θα μεταφερθούν ή/και πως θα αποζημιωθούν οι εταιρείες που τα διανέμουν στην Ελλάδα.