Μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων με νέο νομοσχέδιο

Μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων με νέο νομοσχέδιο. 

Αναμένεται μέχρι τις 10 Αυγούστου να ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για το δεύτερο σε σειρά νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή από την κυβέρνηση.

Στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι η ισχυρή ανάπτυξη με περισσότερες επενδύσεις και νέες δουλειές, η αναβάθμιση της ακίνητης περιουσίας, η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύη, και η αύξηση του εισοδήματος για όλους.

Επιπλέον, στους στόχους του Υπουργείου περιλαμβάνονται: Διασφάλιση μακροοικονομικής σταθερότητας, ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, ταχύτερη υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων, ενίσχυση ρευστότητας, διευκολύνσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενίσχυση του περιβάλλοντος ψηφιακής τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας, καλύτερες υπηρεσίες με σεβασμό στα χρήματα του πολίτη, μείωση της επιβάρυνσης από φόρους και εισφορές για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και μείωση διοικητικών και φορολογικών βαρών στην ακίνητη περιουσία.

Οι άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες στον τομέα του υπουργείου Οικονομικών είναι οι εξής:

  • Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε βάθος διετίας. Το 2020 θα μειωθεί στο 24% και το 2021 στο 20%.
  • Μείωση του φόρου μερισμάτων των μετόχων από 10% σε 5%, το 2020.
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2ετίας
  • Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων
  • Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας), για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.
  • Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.
  • Μελέτη μετεγκατάστασης και αξιοποίηση κτιριακών υποδομών σύμφωνα με τη νέα δομή της κυβέρνησης.Μείωση στη φορολογία