Να αποθηκεύσουν προμήθειες σε τρόφιμα και υγρά, προκειμένου να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν πιθανές διακοπές ρεύματος, κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενη σε ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις, πανδημίες, κλιματική αλλαγή και πολέμους, η Φέζερ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι απαιτείται εκσυγχρονισμός του σχεδίου πολιτικής προστασίας, επισημαίνοντας ενδεικτικά ότι σε περίπτωση ανάγκης, «είναι σημαντικό να έχουμε στο σπίτι απόθεμα με είδη πρώτης ανάγκης».

Η Ένωση Ιδιοκτητών Καταστημάτων Ειδών Διατροφής διαβεβαίωσε βέβαια εκ νέου ότι για τα άδεια ράφια ευθύνονται οι αγορές πανικού και όχι τα όποια προβλήματα στην παραγωγή ή στις μεταφορές. «Αν ψωνίζαμε όλοι κανονικά, τα ράφια θα γέμιζαν με τους συνήθεις ρυθμούς», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ένωσης, σχολιάζοντας το γεγονός ότι πολλά καταστήματα υποχρεώθηκαν να επιβάλουν πλαφόν στην αγορά ειδών μεγάλης ζήτησης, όπως το αλεύρι και το λάδι. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα σιτηρά, η Γερμανία παράγει περίπου 24 τόνους ετησίως, ενώ οι εσωτερικές της ανάγκες φθάνουν μόλις τους 8 τόνους, πρόσθεσε.

Οι τιμές των προϊόντων εξακολουθούν πάντως να ανεβαίνουν, με τον πληθωρισμό να φθάνει στο Βερολίνο το 7,9% για τον Απρίλιο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Συγκεκριμένα, οι τιμές για το αλεύρι σίτου αυξήθηκαν στη γερμανική πρωτεύουσα κατά 53% και κατά 50% για το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο. Στην ενέργεια, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 36%, ενώ διπλασιάστηκε και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής της Ένωσης Γαλακτοβιομηχάνων Έκαρντ Χόιζερ, η τιμή του γάλακτος, του γιαουρτιού και του τυριού αναμένεται να αυξηθεί έως και κατά 25% από τον Μάιο έως και τον Ιούλιο, λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας, το οποίο επιβαρύνει την παραγωγή.